On myytti, että vain nuoret työllistyisivät ja yli viisikymppiset eivät – kaikkien ikäryhmien työnhaussa on omat haasteensa. Uravalmentaja Pia Koukkula kirjoittaa, millaisia nämä haasteet ovat:
Monta kertaa olen kuullut valmennettavien suusta ennakkoluuloja ja arveluita siitä, miksi he eivät työllistyisi yhtä hyvin kuin jotkut toiset ja mitä rekrytoivat esimiehet heistä (muka) ajattelevat. Sanon aina, että me emme voi tietää – voimme vain arvailla ja arvaus voi mennä metsään.
Nuoret saavat aina töitä, minne tahansa hakevatkin. Nuoret aikuiset, eli alle 24-vuotiaat, ovat Tilastokeskuksen mukaan suurin työttömien ryhmä. Toki osittain on kyseessä myös tilastoharhaa; nuoret usein myös tietoisesti pätkivät työjaksoja opiskelun tai matkustelun vuoksi. Vielä 80-luvulla teinin ensimmäinen työpaikka saattoi olla lähetin eli tsupparin työ, johon ei tarvinnut koulutusta vaan pelkästään vikkelät jalat. Monet tuon ajan työpaikoista ovat kadonneet maailmankartalta kokonaan, ja jo kahvilatyöskentelykin vaatii erilaisia passeja ja lupia.
Koska nuoren aikuisen ensimmäinen työpaikka saattaa löytyä vasta kaksikymppisenä, monet työelämän perustaidoista täytyy opetella alusta saakka. Työvuoroon saatetaan tulla myöhässä, väärissä vaatteissa tai sairauspäiväkäytänteitä ei tunneta eikä poissaoloja ilmoiteta oikein. Totta kai suurin osa on fiksuja ja työelämän pelisäännöt tuntevia nuoria aikuisia, mutta joillakin työelämätaidot ovat hakusessa.
30–40-vuotiaiden työllistymistilanne on keskimäärin hyvä ja heidän ikäryhmäänsä ei liity paljoakaan negatiivisia ennakkoluuloja. Toki ns. ruuhkavuosien osuminen juuri tälle ajalle voi arveluttaa joitakin työnantajia. Äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaat sekä lapsen sairastelusta johtuvat poissaolot ovat seikkoja, jotka voivat arveluttaa työnantajia.
Yli viisikymppistä ei ehkä palkata, koska koetaan, että työteho saattaa olla matalampi tai työkyvyttömyysriski on korkeampi. Työtehoon liittyvät asiat ovat hyvin yksilö- ja alariippuvaisia; erilaisissa asiantuntijatehtävissä kokeneemmat saattavat olla suuren tietotaitonsa ansioista paljon tehokkaampia kuin nuoremmat. TyEL-maksut ovat työnantajan näkökulmasta yhdenmukaiset kaikissa ikäryhmissä. Eri ikäryhmissä työntekijän maksettavan TyEL-maksun suuruus vaihtelee. Yksi suurimmista syistä yli 55-vuotiaiden työkyvyttömyyseläkkeeseen ovat tuki- ja liikuntaelinten sairaudet, tätä nuoremmilla mielenterveyden ongelmat.
Nuoret, eli alle 35-vuotiaat työntekijät jäävät kuitenkin pääasiallisesti työkyvyttömyyseläkkeelle mielenterveysongelmien johdosta. Tätä pitäisin kaikkein huolestuttavimpana ja ehdottomasti huomionarvoisena ilmiönä, jota tulisi ennaltaehkäistä kaikin keinoin työpaikoilla ja yhteiskunnassa.
Mielenterveysongelmista, kuten uupumuksesta ja masennuksesta, johtuvat nuorten työkyvyttömyyseläkkeet kuormittavat kokonaisvaikutukseltaan yksilöitä, heidän lähipiiriään ja yhteiskuntaa huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi tuki- ja liikuntaelinten sairauksista johtuvat eläköitymiset.
Omassa työnhaussa ei pidä lannistua, oli sitten minkä ikäinen tahansa! Et hae töitä iälläsi, vaan taidoillasi. Sinullekin löytyy työpaikka, joka arvostaa kokemustasi ja taitojasi juuri sellaisena pakettina kuin sinä tarjoat.