Kun 47-vuotiaana menetin työni CRM-asiantuntijana ja IT-hallintokoordinaattorina, en halunnut jäähdytellä tai aloittaa laskusuhdannetta työurallani. Elämänkokemusta ja 90-luvun pätkätyöelämää oli jo takana sen verran, että en joutunut paniikkiin, kun jäin yllättäen työttömäksi.
Keskityin aluksi viettämään perheenisän hauskaa arkea kotona, kun puolisoni kävi töissä. Samalla minulla oli aikaa jäsennellä tilannetta ja etsiä itselleni sopiva polku. Luovuin heti itseni syyllistämisestä menneistä valinnoistani ja keskitin ajatukseni vain ja ainoastaan tulevaan työhön ja uraani. Olen tehnyt IT-tukitehtäviä kaupan- ja media-alalla 12 vuoden ajan, joten tein tietoisen päätöksen edetä ja vauhdittaa uraani seuraavan pestin aikana.
Hain IT-asiantuntijan ja -päällikön töitä itsevarmasti ja nirsoillen noin kymmenen kuukauden ajan. Suurimmassa osassa hakuprosesseja pääsinkin haastatteluvaiheiseen asti. Tämä valoi uskoa, että minulla oli rekrytoijien mielestä oikea suunta työttömyydestäni huolimatta. En voi kylliksi korostaa muille työnhakijoille, kuinka tärkeää on ottaa yhteyttä työpaikkailmoituksessa mainittuun yhteyshenkilöön! Usein varsinkin IT-paikoissa työtehtäviä tai käytettäviä teknologioita ei avata riittävästi, joten soittaminen kannattaa. Hyväksi havaitsemiani kysymyksiä ovat tyypillisiin työtehtäviin liittyvät kysymykset tai vaikkapa työn luonteeseen liittyvät asiat. Usein kysymyksien kautta pääsin keskustelemaan tehtävän sisällöstä tarkemmin, ja jokaisen pitkän jutustelun jälkeen sain haastattelukutsun kyseiseen paikkaan.
Lukuisista haastatteluista huolimatta en koskaan tullut valituksi. Päättelin, että ikäni, koulutukseni vanhentuminen tai ehkäpä pitkät jaksot samassa tehtävässä näyttivät huonoilta rekrytoijan suuntaan. Tämän jälkeen tein itselleni Plan B:n, eli työllistyn jonkun toisen keinon kautta. Olin aiemmin törmännyt Sarasen bannerimainoksiin, ja päätin lähteä Microsoft Akatemian infoon kuulemana lisää asiasta. Olin aktiivinen tilaisuudessa ja omat hissipuheet taisivat olla selkeitä ja osuvia. Infon jälkeen koin, että kyseessä on ohjelma, jossa kaikki voittavat ja päätin hakea mukaan. Jälkikäteen hämmästyin, miten suoraviivaisesti kaikki rullasi Sarasen hoteissa: sain Microsoft Akatemian Azure-koulutusohjelmasta paikan, ja CSC tarjoutui toimimaan yhteistyöyrityksenä.
Microsoft Akatemian koulutuskokonaisuudet Sarasella ja Sulavalla olivat onnistuneita, ja ryhmämme oli hauskalla tavalla heterogeeninen. Koulutusohjelma alkoi omien tulevaisuuden tavoitteiden kirjoittamisella. En ollut vuosiin joutunut kirjoittamaan tavoitteitani konkreettisesti mihinkään, joten se oli oiva tapa aloittaa ohjelma. Tavoitteiden konkretisoinnilla oli suuri vaikutus siihen, missä olen nyt! Suosittelen sinua tekemään samoin. Kirjoita tavoitteesi vaikkapa paperin kulmalle, ja ylläty miten ne alkavat vaikuttamaan valintoihisi.
Ohjelman aikana minuun teki vaikutuksen CSC:n henkilöstöpolitiikka. CSC:llä löydetään hyvin henkilön työkokemukseen sopivia lisärooleja varsinaisen arkityön lisäksi. Lisäroolitukset eri projekteihin mielestäni motivoivat ja avaavat uusia uria sekä tukevat jatkuvaa oppimista. Ohjelman päätyttyä sain työsopimuksen ja nyt olen itseäni nuorempien ohjauksessa opettelemassa palveluiden teknisiä tehtäviä sekä toimin melko itsenäisesti erään pilvikokonaisuuden palvelupäällikkönä. Tiimissä on työkavereina muun muassa kaksi muutakin Microsoft Akatemian alumnia. On hauskaa päästä sukeltamaan syvään päätyyn IT-maailman Open Source -tuotteisiin, joita ei tunne aiemmista pesteistä. Koulutusohjelman kautta pääsin uusille vesille työuralla – ja niillä on jännää purjehtia!
Risto Sivonen
System Specialist
CSC
Hae nyt pilvipalveluasiantuntijaksi Microsoft Azure Akatemiasta ja aloita uusi työ kasvualalla, jossa älykkäät ratkaisut ja modernit teknologiat ovat arkipäivää!