Asko oli ollut jo vuosikymmeniä samassa työssä, johon hän oli päässyt suoraan koulunpenkiltä. Kun yt-neuvotteluiden seurauksena tuli irtisanominen, oli tiedossa työnhakua ensimmäistä kertaa 1990-luvun jälkeen.
”Irtisanomisen jälkeen fiilis oli alkuun sekava. En ollut odottanut olevani yksi irtisanotuista, ja tiedon saatuani fiilis olikin, että mitäs nyt pitäisi tehdä. Jostain piti kuitenkin keksiä uutta suuntaa uralle”, Asko muistelee irtisanomisen jälkeistä aikaa.
Askon työnantaja tarjosi lähteville työntekijöille Sarasen uravalmennuspalvelun, jotta he saisivat hyvät eväät uuden uudelle uralle. Uravalmennuspalvelussa uravalmentajat auttavat asiakkaita löytämään uuden suunnan urallensa sekä tunnistamaan osaamistaan tai uudistamaan sitä.
”En ollut aiemmin kuullut uravalmennuspalvelusta. Mietin, mitä apuja voisin sieltä saada ja miten minua pystyttäisiin valmentamaan tilanteessani. Osallistuin kuitenkin yhteisiin tilaisuuksiin, joissa Sarasen uravalmentajat kertoivat tarkemmin valmennuksesta ja päätin lähteä kokeilemaan”, Asko kertoo päätöstään lähteä mukaan uravalmennukseen.
Asko sai työnhakuun avukseen uravalmentaja Pekka Saarenheimon. ”Olin ollut viimeksi työnhaussa 25 vuotta sitten, joten työnhakutaitoni olivat ruosteessa. Ajattelin, että käyn valmennuksessa kysymässä, minkälaisia nykypäivän CV:t ja työnhaku ovat”, Asko kertoo.
”Olin ollut viimeksi työnhaussa 25 vuotta sitten, joten työnhakutaitoni olivat ruosteessa. Ajattelin, että käyn valmennuksessa kysymässä, minkälaisia nykypäivän CV:t ja työnhaku ovat."
Asko ja Saarenheimo tulivat hyvin juttuun alusta asti. He päivittivät yhdessä Askon työnhakuosaamisen tähän päivään ja katsoivat läpi Askon CV:n ja harjoittelivat työhaastatteluihin. Asko oppi valmennuksen aikana muun muassa mitä ja miten kertoa itsestään ja osaamisestaan työhaastattelijalle sekä hissipuheen merkityksen.
”Pekan kanssa oli mukava työskennellä. Hänen valmennustyylinsä sopi minulle ja hän osasi hyvin ottaa huomioon sensitiivisen tilanteeni. Valmennuksemme oli heti ensi tapaamisesta asti miellyttävä”, Asko kehuu yhteistyötä.
”Asko oli aktiivinen työnhakija, joka aidosti halusi neuvoja työnhakuun. Hän kyseli paljon, miten CV:tä voisi päivittää tai mitä sanoa haastattelussa. Asko teki paljon työtä uuden työpaikan saamiseksi. Hän ei odottanut, että uusi työpaikka kävelisi vastaan. Hän on esimerkkitapaus siitä, kuinka haluaa, että aktiivisuus todellakin palkitaan ja tässä tapauksessa niin tapahtui”, Saarenheimo kuvaa Askoa työnhakijana.
”Ryhdyin työnhakuun ja pääsin muutamiin työhaastatteluihin. Omalla seudulla työtäni vastaavia paikkoja oli rajallisesti ja koronapandemian alkaminen hankaloitti uuden työn saamista entisestään”, Asko muistelee työnhakua. ”Hain muutamia työpaikkoja myös oman asuinseutuni ulkopuolelta. Mistään ei kuitenkaan tärpännyt. Lopulta vaimo löysi työpaikkailmoituksen, jossa haettiin toiselle paikkakunnalle oppisopimuksella työntekijöitä. Minulla ei ollut kokemusta vastaavista tehtävistä, mutta olin valmis oppimaan, kun koulutustakin tarjottiin. Työtä tarjottiin minulle ja otin työn tyytyväisenä vastaan.”
Valmennuksen Asko koki hyödylliseksi. ”Oltuani niin pitkään samassa työssä ja miettimättä työnhakua, oli Sarasen uravalmennus ehdottomasti hyödyllinen. Ilman uravalmennusta en olisi tiennyt miten lähestyä työnhakua. Hyvä että lähdin mukaan!”
”Oltuani niin pitkään samassa työssä ja miettimättä työnhakua, oli Sarasen uravalmennus ehdottomasti hyödyllinen. Ilman uravalmennusta en olisi tiennyt miten lähestyä työnhakua."
”Rohkaisen ehdottomasti muitakin samassa tilanteessa olevia uskaltamaan lähteä katsomaan mitä muualla on tarjolla. Uskalla tarttua uusiin haasteisiin”, Asko kannustaa.
*Askon nimi muutettu
Lue myös, miten uravalmennus antoi Hennalle eväät työnhakuun.