rohkeaa.ratkaisukeskeisyytta-1-1
Tulevaisuuden osaamisen menestysreseptit:

Tulevaisuuden taloushallinto tarvitsee rohkeaa ratkaisukeskeisyyttä

Millaista osaamista tarvitaan tulevaisuuden taloushallinnossa? Mihin ala on menossa?

Kolmiosainen blogisarjamme 'Tulevaisuuden osaamisen menestysreseptit' sukeltaa syvälle taloushallinnon tulevaisuuden tärkeimpiin teemoihin ja osaajamurroksen vaikutuksiin. 

Tässä osiossa pohdimme, minkälaisista taidoista on hyötyä tulevaisuuden taloushallinnon osaajalla. 

Tulevaisuuden kirjanpitäjällä on rohkeutta ja näkemyksiä

Kuukauden tuloslaskelma ja tase, arvonlisäveroilmoitus ja kaikki numerot oikein – ja tietenkin verovuoden tilinpäätöstiedot verottajalle ajallaan. Kirjanpitäjän hommat hoidettu, eikö vain?

Ei, sanoo Netvisorin kumppanivastaava Samu Lehtonen. Perusasioiden täytyy luonnollisesti olla kunnossa, mutta kirjanpitäjän asiakkaalleen tuoma lisäarvo syntyy erityisesti tulevaisuudessa aivan muusta kuin ainoastaan ajantasaisesta ja tarkasta raportoinnista. Menestyvä kirjanpitäjä ei ole taka-alalla hiljaa numeroihin keskittyvä apuri vaan työpari, joka täydentää yrityksen osaamista omalla asiantuntemuksellaan. 

 

Enhän minä ala muita neuvoa -asenteen täytyy jäädä menneisyyteen. Kirjanpitäjällä täytyy olla rohkeutta tuoda omaa osaamistaan esiin.

 

Lehtonen korostaa, että kirjanpitäjän asiakasyritys tai -yrittäjä on oman liiketoimintansa keskeisin asiantuntija ja taitava siinä, mitä tekee. Yrittäjä ei kuitenkaan yleensä ole taloushallinnon ammattilainen, ja nimenomaan siinä kirjanpitäjä voi olla ratkaisevassa roolissa.

”Konsultatiivinen näkökulma on tähän asti jäänyt sivuun, vaikka juuri sitä kaivattaisiin kaikista eniten. Kirjanpitäjä osaa tulkita, mitä kirjanpidon kokonaisuus kertoo.” 

Teknologia vapauttaa työaikaa

Taloushallinnon kenttä on jo muuttunut merkittävästi verrattain lyhyessä ajassa. Kun ennen kirjanpitäjä vertaili paperikuitteja tiliotteisiin ja tiliöi kululuokkia käsipelillä, nyt digitaaliset työkalut ja tekoäly hoitavat merkittävän osan manuaalisesta työstä joko täysin tai lähes automaattisesti.

Lehtonen huomauttaa, että automatisointi vain kiihtyy ajan kuluessa, kun koneoppiminen ja tekoäly kehittyvät. Kun koneet hoitavat laskutusta, ostolaskujen käsittelyä ja raportointia, taloushallinnon ammattilaisten aikaa vapautuu strategisten tehtävien pariin.

Kyse ei ole siitä, että ammattitaidosta tulee tarpeetonta. Lehtonen painottaa, että tietokone hoitaa tylsät rutiinit ja päivittäiset näpyttelytyöt, jotka eivät yleensä ole kenellekään erityisen mieluisia. 

”Se, mitä tietokone ei voi tehdä, on laadullisesti tulkita kokonaisuutta. Mitä hyötyä nyt nähtävillä olevista numeroista on yritykselle tulevaisuudessa?”

 

Lehtonen muistuttaa, että taloushallinnon substanssiosaamisen ja teknologiaosaamisen tarve ei tietenkään häviä eikä niiden arvostus ole katoamassa. Teknologia on kuitenkin työpari, joka mahdollistaa nimenomaan osaamisen syvällisen hyödyntämisen. 

Osaamisen jakamista ja rutiinien rikkomista

Taloushallinnon tarpeiden lisäksi myös asiakkaiden toiveet ja odotukset ovat muuttuneet. Lehtonen sanoo, että asiakas toivoo yksilöllistä ja henkilökohtaista palvelua sekä ratkaisukeskeisyyttä ja helppoa lähestyttävyyttä.

Taloushallinnossa onkin Lehtosen mukaan puutetta niistä osaajista, jotka hyödyntävät omaa ammattitaitoaan asiakkaan tarpeisiin peilaten. Taitava kirjanpitäjä kykenee yhdistämään asiakaspalvelutuotteen ja substanssiosaamisen sekä esittämään asiansa kielellä, jota asiakas ymmärtää.

”Millaisia asioista asiakas on tekemässä vaikkapa puolen vuoden päästä? Miten asiakas voisi hyötyä taloushallinnon näkökulmasta siten, että se auttaisi välttämättään sudenkuopat ja tunnistamaan onnistumisen paikat?”

Esimerkkinä Lehtonen mainitsee projektit, joiden seurantaan kirjanpitäjällä on monia mittareita. Taloushallinnon osaajasta voi olla valtava apu muun muassa kulujen kurissa pitämisessä, myynnin kehittämisessä tai hinnoittelun onnistumisessa. Projekti- ja kustannuspaikkaseurannalla kirjanpitäjä saa näppärästi kiinni siitä, mihin suuntaan ja millaisia muutoksia on tarpeen tehdä.

Tulevaisuudessa menestyvä taloushallinnon ammattilainen on siis asiakaslähtöinen ajattelija, joka osaa rikkoa rutiinit ja perinteet sekä avata suunsa ja jakaa näkemyksensä. Rohkeus ja ratkaisukeskeisyys eivät kuitenkaan voi jäädä vain mainossanoiksi, vaan niiden on todella näyttävä käytännön työssä esimerkiksi palvelulupauksina tai konkreettisina yhteydenottoina. 

 

En usko, että kukaan yrittäjä suuttuu, kun kirjanpitäjä soittaa ja kertoo huomioistaan. Päinvastoin se on huomattava tukijalka yritykselle, joka haluaa tehdä oikeita päätöksiä oikea-aikaisesti.

 

netvisor-talent-lamp-icon

Etsittekö tulevaisuuden taloushallinnon talenttia?

Luo kasvulle tilaa ja rekrytoi kouluttamalla Netvisor Talent -ohjelman avulla

Lue lisää Netvisor Talentista

Yhteistyössä

netvisor-logo-horizontal-primary-saranen
saranen-logo-primary
ely-keskus-logo
te-logo
fec-logo-1