Nokian yhdessä Saranen Consultingin ja muiden Nokian valitsemien yhteistyökumppaneiden kanssa toteuttama Bridge2016 -palvelu päättyi maaliskuussa. Palvelu oli suunnattu Nokian Oulun, Tampereen ja Espoon toimipisteistä vuoden 2016 aikana työsuhteensa päättäneelle 793 työntekijälle. Palvelu tarjosi heille tukea nopeaan uudelleensijoittumiseen takaisin työmarkkinoille. 70 prosenttia osallistujista on jo maaliskuun 2017 loppuun mennessä ottanut uuden askelen työurallaan. Oleellista palvelun onnistumisessa oli eri toimijoiden välinen saumaton yhteistyö ja halu tarjota tukea työuran muutostilanteeseen.
Nokian muutokset ovat olleet osa IT-alan suurempaa rakennemuutosta, joka näkyi muissakin suurissa IT-alan yrityksissä. Puolen vuoden aikana avoimille työmarkkinoille tuli satoja kokeneita it-alan ammattilaisia, joilla oli erilaisia haasteita työmarkkinoille sijoittumisesta.
"Monen Bridge-osallistujan ammatillinen osaaminen oli hyvin erikoistunutta esimerkiksi verkkoteknologioihin. Moni oli myös ensimmäistä kertaa työnhakutilanteessa tultuaan Nokialle töihin suoraan korkeakoulusta", kertoo Nokian Bridge-vastaava Sari Laitila.
Bridge2016 -palvelusta haluttiin luoda uudenlainen palvelukokonaisuus, joka tukisi erilaisia urapolkuja ja mahdollistaisi nopean siirtymisen eteenpäin omalla työuralla. Saranen toi palveluun yrityskontaktit ja uudenlaisen työnhaun hub-konseptin, jonka tavoitteena oli tukea osallistujia työnhaussa ja tuoda yhteen yrityksiä ja hakijoita. Bridge2016 -palvelussa asiakkaat pystyivät kouluttautumaan työmarkkinoilla tarpeellisiin osaamisalueisiin, osallistumaan työnhaku- ja yrittäjyysvalmennuksiin, saamaan yksilöllistä tukea rekrytoitumiseen sekä pääsivät tapaamaan rekrytoivia yrityksiä ja verkostoitumaan.
Paikallisilla ELY-keskuksilla ja Euroopan globalisaatiorahasto EGR:llä oli merkittävät roolit muutoskoulutusten mahdollistajina.
"ELY-keskus haluaa totta kai olla mukana auttamassa sekä yrityksiä että ihmisiä", sanoo koulutussuunnittelija Aku Seppälä Uudenmaan ELY-keskukselta.
"Mitä varhaisemmassa vaiheessa pääsemme mukaan, sitä helpompi on suunnitella toimintaa ja koulutusta yhdessä autettavan yrityksen ja palvelutoimittajan kanssa."
Sarasen toimitiloissa pääsi myös osallistumaan työnhakuhubin toimintaan kuten tapaamaan uravalmentajaa ilman ajanvarausta tai etsimään työtä yhdessä vanhojen kollegoiden kanssa. Myös erilaisia digitaalisia kanavia pystyi hyödyntämään työnhaussa.
Sarasen omien työnhakukouluttajien ja uravalmentajien lisäksi Bridge2016 -palvelu tarjosi Nestholman ja Katja Noposen palveluita sekä koulutuksia useilta paikallisilta koulutuspalveluita tarjoavilta organisaatioilta, kuten Aalto-yliopistolta ja Amiedulta, Tampereen ja Oulun Aikuiskoulutuskeskukset, Tampereen yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto.