Nuoret kohti työtä! -palvelumme asiakkaat kysyvät esimerkiksi, miten kontaktoida yrityksiä ja miten tehdä videohakemus. Asiakkaidemme osaamiselle on kysyntää työmarkkinoilla.
Ennen mentiin töihin jo teini-ikäisenä, ja siitä suurten ikäluokkien urapolku tyypillisesti alkoi. Aika on nykyään toinen: jo 40 000 alle 24-vuotiasta suomalaista on työttömänä. Se tarkoittaa myös, että nuoret aikuiset ovat suurin työttömänä oleva ikäluokka.
Nuoret kohti työtä! -palvelun tavoitteena on enintään kuuden kuukauden aikana löytää muutos elämäntilanteeseen ja päästä itselle sopivaan opiskelupaikkaan, työhön, työkokeiluun tai vastaavaan.
”Tarkoitus on valmennusten ja tapahtumiemme avulla antaa paremmat valmiudet työntekoon ja työelämään yleensä ja lisäksi vielä tuoda rekrytoivia yrityksiä ja mielenkiintoisia työnantajia lähemmäs nuoria”, uravalmentaja Eeva Harjula kertoo.
”Voimme auttaa niiden hakuprosessien vaiheiden kanssa, jotka erityisesti tuottavat haasteita. Joillekin se on CV:n teko, joillekin videohakemusten teko, joillekin vaikkapa mielenkiintoisten yritysten kontaktointi.”
Saranen toimii tiiviissä yhteistyössä samaan konserniin kuuluvan Baronan kanssa.
”Baronan IT-rekrykonsultit ovat hehkuttaneet meidän palvelumme nuoria, joita he pääsivät tapaamaan IT-alan rekrytapahtumassamme. He haastattelivat paikan päällä 22 asiakastamme, joista viidelle tarjottiin työtä jo seuraavalla viikolla!” iloitsee Harjula.
Somessa erottuu edukseen
”Nuorten haasteita työnhaussa on usein matala itsetunto ja epätietoisuus siitä, mitä annettavaa heillä voisi työnantajille olla”, Harjula kertoo. Työttömän nuoren mielestä työllistyminen voi vaikuttaa todella vaikealta ja koko tilanne suorastaan lohduttomalta:
”Jos hylsyjä tulee jatkuvasti tai hakemuksiin ei reagoida ollenkaan, voi usko työllistymiseen mennä”, Harjula sanoo.
Kilpailu työpaikoista on kovaa, ja ensimmäisen työpaikan saaminen voi olla pitkäjänteisen työn tulosta. Tämän tietää myös jo työllistynyt asiakkaamme Isaac Sene.
”On todella vaikeaa erottua nettihakemusten kautta”, Sene miettii. ”Kuka tahansahan voi kirjoittaa hakemustekstin toisen puolesta. Olisi paljon parempi tavata mahdollisimman nopeasti rekrypäätöksen tekijä ja tehdä vaikutus kasvokkain.”
Senen mukaan ei ole mitenkään tyypillistä päästä päättäjien puheille. Sene kokeilikin työllistymiseen montaa reittiä, kunnes tärppäsi.
”Kysyin mun Instagram Storyssa, vinkkaisiko joku jotain avointa paikkaa. Se on todella suositeltava reitti, mutta ei tietenkään mikään itsestäänselvyys.”
Senellä on Instagram-tilillään tuhat seuraajaa, joten työtarjouksia tulikin muutama – niiden joukosta löytyi myös mieleinen paikka.
Asenteet kuntoon ja omalle polulle
Mikäli taustalla on kokemusta vain koulunkäynnistä tai lyhyistä työrupeamista, nuorella voi olla epärealistinen käsitys työelämästä ja työnhausta.
”Jos on ollut pitkään työelämän ulkopuolella, kuvitelmat voivat olla epärealistisia”, Harjula kertoo.
”Jotkut ajattelevat esimerkiksi, että kun harjoittelee kotona tarpeeksi koodausta tai muuta vastaavaa taitoa, voi päästä suoraan unelmatyöhönsä. Todellisuudessa tie kohti unelma-alaa ja -ammattia käy erilaisten vaiheiden ja työpaikkojen kautta, jotka tarjoavat tärkeitä oppeja työelämästä ja vievät lähemmäksi haaveiden toteuttamista. Tärkeintä uransa alussa olevalle on avoin mieli ja halu tehdä myös muita töitä, jos unelmaduuniin ei heti pääsekään.”
Monipuolinen, varsinkin asiakaspalvelupainotteinen työ kertoo työnantajalle hakijan motivaatiosta ja työntekijästä itsestään. Mitään työtä ei siis tule väheksyä, varsinkaan siinä kohtaa kun kokemusta on vielä varsin vähän.
Kun 21-vuotiaalta Seneltä kysyy, mikä hänelle on työssä tärkeää, vastaus on kuitenkin varsin realistinen ja maanläheinen:
”Tärkeää on, että viihtyy työssään ja pitää yllä hyvää asennetta. Ei työn tarvitse olla mitään maailman parasta, mutta lytätyksi ei pidä oloaan tuntea. Monet tekevät koko elämänsä työtä, mikä ei sovi heille ollenkaan. Nykyään kuitenkin varmaan ymmärretään jo aika nopeasti, mikä itselle sopii ja lähdetään sitä kohti.”