Resurssien puute, sopivien osaajien löytäminen ja kohtaanto-ongelma ovat kaikkien rekrytointeja tekevien mielissä. Koulutusohjelmien avulla mikä tahansa yritys voi tehdä onnistuneita rekrytointeja.
Oululaisen Koodiviidakon henkilöstöpäällikkö Kaisa Mikkelä summaa monille IT-yrityksille tyypillisen ongelman.
”Meille palkattaisiin kokeneita web-kehittäjiä vaikka heti, mutta heitä ei juuri markkinoilta löydy.”
Koodiviidakko onkin panostanut paljon nuorempien osaajien kouluttamiseen ja kehittämiseen. Koodiviidakko on viestinnän ja markkinoinnin pilvipalveluja tuottava ohjelmistoyritys, joka on perustettu 2005. Nykyään toimipisteitä on Oulun ja Helsingin lisäksi muun muassa Hong Kongissa, Dubaissa, Saksassa, Ruotsissa ja Ranskassa.
”Yhteistyömme oppilaitosten kanssa toimii hienosti, niistä tulee harjoitteluun vuositasolla monta kymmentä ja moni jää tekemään tuntitöitä valmistumiseen asti”, Mikkelä kertoo.
Kokoaikaisille osaajille on kuitenkin myös jatkuva tarve.
”Sarasen koulutusohjelmat ovat olleet hyväksi avuksi. Saamme hyvää apua CV:iden läpikäyntiin ja osaajien esivalintaan, mutta muutoin menemme saman rekryprosessin mukaan, eli teetätämme samat ennakkotehtävät myös koulutusohjelmaosallistujille”, Mikkelä sanoo.
Pieni yritys kasvuun
Pienemmillä yrityksillä rekrytointihaasteet liittyvät nekin oikeiden henkilöiden löytämiseen. Tecinspire on vuosi sitten perustettu ohjelmistoalan startup-yritys. Vuoden sisällä henkilöstömäärä on tuplaantunut kahdesta perustajajäsenestä neljän hengen tehokkaaksi tiimiksi Sarasen koulutusohjelmien avulla. Nyt Tecinspire on jo julkaissut App2Dayn, sosiaalisen kalenterisovelluksen.
”Nuorena startuppina meillä on rajalliset resurssit esimerkiksi rekrytointien suhteen. Koulutusohjelma onkin ollut tosi isoksi tueksi kasvulle”, Tecinspiren toimitusjohtaja Teemu Kivioja kertoo.
Tecinspirelle on etsitty sosiaalista, yrittäjähenkistä ja porukkaan sopivaa teknistä osaajaa. Aiempi työkokemus ja monisivuinen CV eivät olleet rekrytointivaiheessa ykkössijalla, vaan rekrytointeja on tehty avoimin mielin myös aloittelevien lahjakkuuksien joukosta.
”Pienessä firmassa täytyy olla valmis tekemään monenlaisia asioita, ja silloin täytyy olla yrittäjämäinen mentaliteetti. Tärkeintä on, että rekrytoitava henkilö sopii porukkaan sekä persoonaltaan että osaamiseltaan täydentäen muiden rooleja ja osaamisalueita”, Kivioja selventää.
”Erittäin hyvää apua olemme Cyber Security Academyn ja Code Academyn kautta saaneet. Molemmilla uusilla tekijöillä on ohjelmien myötä todella hyvät valmiudet kehittyä ja jatkokouluttautua meillä eteenpäin.”
Koulutusohjelman aikana ehtii tutustua
Vaikka Koodiviidakko on globaali, keskisuuri yritys ja Tecinspire uusi pienyritys, Mikkelä ja Kivioja ovat samaa mieltä koulutusohjelmien toimivuudesta.
”Puoli vuotta on hyvä aika tutustua puolin ja toisin. Siinä ajassa ehdimme nähdä, pystymmekö tarjoamaan koulutettavalle henkilölle sopivia haasteita myös tulevaisuudessa”, Mikkelä sanoo.
”Koulutusohjelma on työnhakijalle hyvä väylä työllistyä, ja samalla yritys näkee, miten henkilö sopii porukkaan mukaan”, Kivioja sanoo.
Mikkelä ja Kivioja ovat samoilla linjoilla myös rekrytoinnissa ratkaisevien tekijöiden suhteen.
”Viidakolla kaikki eivät ole samasta puusta veistettyjä. Olemme kuitenkin kaikki samanhenkisiä, välittömiä ihmisiä, ja se pitää ilmapiirin hyvänä, kuten myös mielenkiinto ja harrastuneisuus alaa kohtaan”, Mikkelä sanoo. Kivioja täydentää:
”Tärkeintä on osallistujan oma intohimo oppia ja palo tehdä hienoja juttuja yhdessä!”