Mimmit koodaa -rekrytoiva koulutusohjelma alkoi ensimmäistä kertaa tänä syksynä. Sarasen yhdessä TE-palveluiden, ELY-keskuksen sekä Ohjelmisto ja e-business Finlandin kanssa järjestämään koulutusohjelmaan valikoitui satojen hakijoiden joukosta 18 henkilöä.
Tänä syksynä alkaneessa valtakunnallisessa Mimmit koodaa -rekrytoivassa koulutusohjelmassa aloitti yhteensä 18 osaajaa. Lokakuussa alkaneeseen rekrytoivaan koulutusohjelmaan ja aiemmin syksyllä järjestettyyn valmistavaan bootcamp-koulutukseen haki yhteensä yli 400 henkilöä.
Sarasen yhdessä TE-palveluiden, ELY-keskuksen sekä Ohjelmisto ja e-business Finlandin kanssa järjestämän Mimmit koodaa -rekrytoivan koulutusohjelman tavoitteena on työllistää osallistujat uudelle ohjelmistokehittäjän uralle ohjelmassa mukana oleviin yhteistyöyrityksiin.
Koulutusohjelmassa osaajat pääsevät kehittämään osaamistaan ja oppimaan uuden roolin ohjelmistoalalta kuuden kuukauden käytännön työssäoppimisen avulla. Koulutusohjelman aikana valitut osaajat saavat laadukasta koulutusta noin 25 päivän ohjelmistoalan asiantuntijakoulutuksen kautta.
Mimmit koodaa -rekrytoivan koulutusohjelman tavoitteena on vastata tasa-arvon, diversiteetin ja osaajien kasvattamiseen toimialalla, sillä ohjelmistoala on edelleen vahvasti sukupuolittunut. Samalla osaajapula ohjelmistoalalla on suuri.
”Osaamisen kasvattaminen yrityksissä on kokonaisuudessaan ohjelmistoalalla elinehto. Olen innoissani rekrytoivan koulutusohjelman tuomista mahdollisuuksista. Rekrytoiva koulutusohjelma mahdollistaa oman osaajan kasvattamisen, ja se on myös osallistujalle erinomainen tapa oppia sekä päästä kiinni yrityksen ydintoimintaan rauhassa”, kertoo Mimmit koodaa -ohjelman vetäjä Milja Köpsi.
Osaamisen kasvattaminen yrityksissä on kokonaisuudessaan ohjelmistoalalla elinehto.
”Mielestäni on erittäin tärkeää, että meillä on Sarasen kaltaisia tahoja, jotka ratkaisevat kohtaanto-ongelmaa yhdistäen tekijät ja työnantajat. Tällaisella toiminnalla hakijat ja yritykset pääsevät suoraan ytimeen eli hommiin – tästä hyötyvät kaikki. Kokenut kumppani on tärkeä näille yrityksille”, jatkaa Köpsi.
“On erittäin hienoa, että tällaisia mahdollisuuksia järjestetään!”
Käynnissä oleva Mimmit koodaa -rekrytoiva koulutusohjelma alkoi lokakuussa, ja valitut osaajat ovat tällä hetkellä tiiviisti töissä kumppaniyrityksissä. Lisäksi koko osallistujaryhmä osallistuu yhdessä järjestettäviin koulutuspäiviin. Koulutuspäivät järjestetään vallitsevan koronatilanteen vuoksi kokonaisuudessaan etänä. Asiantuntijakoulutuksen sisältö on suunniteltu yhdessä kumppaniyritysten kanssa, yritysten osaamistarpeita huomioiden.
Rekrytoivassa koulutusohjelmassa aloittaneet osaajat ovat aloittaneet koulutuksessa hyvin erilaisilla taustoilla ja kokemuksella. Osa ohjelmaan valituista osaajista kävi ennen rekrytoivaan koulutusohjelmaan osallistumista 13 päivän valmistavan Mimmit koodaa -Bootcampin.
Yksi rekrytoivassa koulutusohjelmassa aloittaneista osaajista on 26-vuotias Elisa Kettunen. Hän hakeutui mukaan Mimmit koodaa -Bootcampiin ja rekrytoivaan koulutusohjelmaan ilman aiempaa työelämästä saatua koodaustaustaa. Helsingissä asuva Kettunen oli suorittanut aiemmin muutamia koodauskursseja, ja hän koki ohjelmistoalan houkuttelevana vaihtoehtona.
Päätös mukaan ohjelmaan hakemisesta syntyi, kun työt logistiikka-asiantuntijana päättyivät YT-neuvotteluiden myötä. Kettuselle tarjoutui paikka koulutusohjelmasta, kun Sarasen toimesta löytyi sopiva yrityskumppani, ja hän aloitti rekrytoivan koulutusohjelman Paper Planesilla.
Minua opastaa todella sitoutunut tuutori, jolta pääsen oppimaan paljon.
“Kokemukseni ohjelmasta ja yrityksestä ovat olleet tähän mennessä positiivisia! Yllätyin positiivisesti, miten ennakkoluulottomasti ja hienosti minut otettiin mukaan yritykseen. Tavoitteenani on kehittyä Paper Planesilla WordPress-pohjaisten sivustojen kehittäjäksi, ja minua opastaa todella sitoutunut tuutori, jolta pääsen oppimaan paljon”, kertoo Kettunen.
“Mielestäni Mimmit koodaa –Bootcamp ja rekrytoiva koulutusohjelma tarjoavat hyvän mahdollisuuden ohjelmistoalaan tutustumiselle työharjoittelun kautta. Osallistuminen on helppoa ja mukaan voi lähteä matalallakin kynnyksellä”, kertoo Kettunen kokemuksistaan.
Samassa koulutusohjelmassa aloittanut 47-vuotias Sirli Reapalu on luonut koodausuraa jo aiemmin. Hänellä on taustallaan 20-vuoden IT-alan kokemus, mutta Reapalu on haaveillut palaamisesta koodaamisen pariin. Tänä syksynä pitkä työura Sharepoint-asiantuntijatyöstä vaihtui Sharepoint-kehitykseen, kun Mimmit koodaa -rekrytoivan koulutusohjelman kumppaniyritys Valo etsi joukkoonsa Sharepoint-koodaajaa.
Olin aivan ällikällä lyöty, kun Valo tarjosi mahdollisuutta kehittyä koodariksi.
”En uskonut, että tulevaisuudessa olisin päässyt vielä työskentelemään SharePointin parissa. Joten olin aivan ällikällä lyöty, kun Valo tarjosi mahdollisuutta kehittyä koodariksi juuri tällä alueella. Helppo arvata, että olin todella innoissani saadessani paikan rekrytoivasta ohjelmasta ja Valolta”, kehuu Reapalu.
“Kokemukseni mukaan koulutuksesta on hyvä mahdollisuus saada kokonaiskatsaus alan teknologioihin ja käytäntöihin, vaikka oppiminen vaatii myös omaa työtä. Olen todella kiitollinen tästä mahdollisuudesta – kiitos Saraselle ja työnhallinnolle. On erittäin hienoa, että tällaisia mahdollisuuksia järjestetään! Loput on sitten itsestä kiinni, että miten paljon vaivaa näkee oppimisen ja kokemuksen keräämisen eteen”, summaa Reapalu.
Mimmit koodaa -rekrytoivan koulutusohjelman 18 osaajan joukko jatkaa syventymistä työtehtäviin huhtikuuhun asti, jolloin yritykset ja osaajat tekevät lopullisen päätöksen työsuhteen solmimisesta.
Rekrytoiva koulutusohjelma on työvoimakoulutus, joka on suunnattu työttömille ja työttömyysuhan alaisille työnhakijoille. Rekrytoivan koulutusohjelman tavoitteena on pitkäaikainen työllistyminen uusiin tehtäviin. Sarasen rekrytoivaan koulutusohjelmaan osallistuneista 85 % (2019) työllistyy ohjelman päätteeksi.