Saranen Consultingilla on ollut vuoden aikana Äkkilähtö työhön!- ja Tehokaista työhön! -palveluissa lähes 300 osallistujaa. Palvelun päättäneistä asiakkaista 74 prosenttia on löytänyt uuden työn.
”Palveluun osallistuvat työnhakijat saavat meiltä tuloksellista ja tavoitteellista valmennusta ja yksilöllistä apua ryhmävalmennuksen lisäksi”, kertoo Saranen Consultingin työnhakupalveluiden projektipäällikkö Tiina Kivikanto.
Äkkilähtö työhön! ja Tehokaista työhön! ovat työhallinnon tulosperusteisia pilotteja, joissa on tavoitteena löytää uusia keinoja auttaa työnhakijoita nopeammin takaisin työelämään. Äkkilähtö työhön! -palvelu on suunnattu kolmesta kuuteen kuukautta työttömänä olleille työnhakijoille. Tehokaista työhön! -palvelu puolestaan on tarkoitettu EGR-kohderyhmälle, eli rakennemuutosten kohteena olevien toimialojen entisille työntekijöille. Äkkilähtö -palvelua rahoittaa ELY-keskus, Tehokaista-palvelua ELY-keskuksen ohella Euroopan globalisaatiorahasto EGR.
Tehokaista työhön! -palvelun projektivastaava Aino Kallonen ELY-keskukselta pitää tuloksia hyvänä.
”Ottaen huomioon, että Tehokaista-palvelun kohderyhmään kuuluvat työnhakijat ovat tulleet irtisanotuksi haastavassa työmarkkinatilanteessa olevilta rakennemuutosaloilta, tulosprosentti on varsin hyvä. Tehokaistan osallistujilla onkin kaiken kaikkiaan todella kattava palvelutarjonta hyödynnettävissä”, Kallonen sanoo.
”Tulokset ovat kokonaisuutena olleet vakuuttavia ja erinomaisia”, sanoo myös TE-palveluiden kehittämiskoordinaattori Jani Honkanen. ”Vertaisryhmätoiminta on erityisesti tuottanut konkreettisia hyötyjä, jotka ovat edesauttaneet työllistymisprosesseja.”
”Erinomaiset tulokset ovat valmentajiemme avun lisäksi myös työnhakijoiden itsensä ansiota”, Kivikanto lisää.
”Osallistujilla on huikeaa osaamista ja kova tahto löytää uusia ammatillisia haasteita. He tekevät sinnikkäästi työtä työnhakunsa eteen, ja niin työnhakuun pitäisikin suhtautua: projektina, jolla on tavoite ja jonka eteen ahkeroidaan samaan tapaan kuin töissä ollessa.”
Palvelu kehittyy jatkuvasti pilotointihengessä
”Tarjoamme osallistujille laajaa palveluvalikkoa, kunkin omaan työnhakuhaasteeseen vastaten. Jollekulle haasteena on CV:n kirjoittaminen, jollekin toiselle oman osaamisen pukeminen sanoiksi, ja kolmas taas pohtii miten olla luonteva videohaastattelussa”, Kivikanto kuvailee.
”Kiinnostavien yritysten löytäminen ja niiden kontaktointi voi olla haasteena. Tilanteet ja tarpeet vaihtelevat paljonkin.”
Työnhakupalveluiden asiakkaat saavat henkilökohtaista uravalmennusta ja pääsevät osallistumaan ryhmävalmennuksiin, työnhakukoulutuksiin ja työpajoihin. Työnhakijoita autetaan myös tunnistamaan omat vahvuudet ja kartoitetaan hakijan toiveita ja työunelmia sekä autetaan luomaan reitti niiden saavuttamiseksi.
”Saamamme palaute on auttanut kehittämään työnhakupalveluita jo nyt. Vertaisryhmätoiminta esimerkiksi aloitettiin osallistujien palautteen ansiosta, pilotointihengessä tällainen ketteryys on mahdollista”, Kivikanto iloitsee.
Syksyllä Äkkilähtö työhön! -palvelussa kokeillaan lisää uusia ideoita saadun palautteen pohjalta. Esimerkiksi piilotyöpaikkojen löytämistä tullaan helpottamaan ja nopeuttamaan workshop-työskentelyllä.
”Yhteistyö on sujunut tähänkin asti oikein hyvin. Muistuttaisin vielä työnhakijoille, että palveluun osallistumisessa ei menetä mitään, mutta parhaimmillaan lopputuloksena voi olla vakityöpaikka”, Honkanen sanoo.