09.02.2022 — Työ ja Ura

3 vinkkiä oman osaamisen tunnistamiseen ja sanoittamiseen

Saranen
Kirjoittaja
Saranen

Onko itsetuntemus avain onneen? Ainakin se on hyvä perusta tehokkaalle urasuunnittelulle, mielekkäälle työelämälle ja oman uran johtamiselle. Tämän blogitekstin luettuasi sinulla on konkreettisia työkaluja oman osaamisesi tunnistamiseen ja sanoittamiseen.

1. Listaa ylös mitä osaat ja mitä olet saavuttanut

Ota esille iso paperi, kasa post it- lappuja, kännykän muistiinpanot tai tyhjä word-dokumentti. Mieti mitkä ominaisuudet kuvaavat sinua tai mitä taitoja sinulla on. Taidot ovat voineet kehittyä missä tahansa vaiheessa elämäsi varrella. Vahvuutesi voivat olla myös osa persoonaasi.

Tässä vaiheessa voit vallan hyvin kääntyä ystävien, perheenjäsenien, (ex-) työkavereiden puoleen. Kuka tuntee sinut ja toimintatapasi erityisen hyvin? Kysy muilta missä olet hyvä ja mitä he sinussa arvostavat. Saatat yllättyä vastauksista! Älä rajaa tässä vaiheessa mitään taitoja pois.

Kannattaa miettiä myös taitoja, joissa haluaisit kehittyä. Mitkä ovat sellaisia ominaisuuksiasi tai taitoja, joiden kehittymisen eteen olisit valmis tekemään töitä ja joiden kehittäminen motivoisi sinua?

2. Jaottele osaamisesi osa-alueiden mukaan

Osaaminen voidaan jakaa kolmeen eri osa-alueeseen. Nämä ovat ammatillinen osaaminen, yleiset työelämätaidot ja työpersoonaan liittyvät vahvuudet. Tutki nyt aiemmin listaamiasi asioitasi. Mieti minkä osa-alueen alle ne kuuluvat ja jaottele osaamisesti nyt osa-alueiden mukaan.

Ammatillinen eli substanssiosaaminen liittyy vahvasti omaan työhön ja ammattiin. Mikä on vahvinta ammatillista osaamistasi? Mitä listaamistasi taidoista olet kerryttänyt opintojen tai työelämän myötä?

Yleisiin työelämätaitoihin luetaan kuuluvaksi ne taidot, joita voi hyödyntää työtehtävästä tai toimialasta riippumatta. Näitä ovat esimerkiksi esihenkilötaidot, projektinhallinta, kielitaito ja yhteistyötaidot. Listaltasi löytyy varmasti jokin yleinen työelämätaito, opettele tunnistamaan ne!

Työpersoonaan liittyviä vahvuuksia ei sovi väheksyä, sillä työpaikoille rekrytoidaan erityisesti tiimien ja työyhteisöjen jäseniä. Työpersoonaan liittyviä vahvuuksia on esimerkiksi täsmällisyys, itsenäisyys ja oma-aloitteisuus. Mitkä oman persoonasi ominaisuudet ovat erityisen tärkeitä työelämässä?

Muistatko vielä kehityksen alla olevat ominaisuudet? Minkä osaamisen osa-alueen alle ne kuuluvat? Tätä harjoitusta tehdessäsi saatat huomata esimerkiksi, että sinulla on paljon ammatillista osaamista, mutta työpersoonaan liittyvissä taidoissa on vielä kehitettävää. Saatat esimerkiksi huomata, että olet hyvä sitomaan haavoja, mutta meinaat myöhästyä töistä joka aamu. Tällöin kehityksen alla oleva taito voisi olla täsmällisyys.

kaaviossa kolme saraketta: ammatillinen osaaminen, yleiset työelämätaidot, työpersoonaan liittyvät taidot

3.Opettele ilmaisemaan taitosi

Kun oman osaamisesi laajuus alkaa selvitä sinulle ja olet oppinut jaottelemaan vahvuuksiasi, voit alkaa harjoitella omasta osaamisesta kertomista. Onko hissipuhe sinulle tuttu? Sen tarkoitus on tuoda napakasti esiin, kuka olet, mitä osaat ja minkälaisia tehtäviä olet hakemassa. Älä unohda persoonasi, vaan mieti, kuinka voisit jäädä haastattelijan mieleen! Kerro oma tarinasi tavalla, joka herättää lisäkysymyksiä ja keskustelua.

Oman osaamisen kertomisessa kannattaa kiinnittää huomiota konkreettisiin esimerkkeihin. Kun kerrot jostain vahvuudestasi, kuvaile samalla, miten se näkyy työelämässä ja kuinka hyödynnät juuri kyseistä vahvuuttasi työelämässä.

Lähes kaikissa työhaastatteluissa kysytään vahvuuksien lisäksi myös kehityskohteitasi. Aiemmat pohdintosi auttavat kertomaan rakentavasti myös niistä. Voisit esimerkiksi kertoa, että haasteenasi on ollut kalenterin hallinta. Olet päättänyt keskittyä jatkossa paremmin työajan suunnitteluun, jolloin aikaa jää paremmin tärkeisiin tehtäviin.

Mitä paremmin tunnet omat taitosi, vahvuutesi ja kehityskohteesi, sitä paremmin osaat myös tunnistaa sen mitä kaipaat työelämältä.

Oletko työnhaussa? Tutustu rekrytoivan koulutusohjelman uramahdollisuuksiin!

Suosituimmat

Saattaisit olla myös kiinnostunut...

08.12.2024 — Organisaation muutostilanteet

Inhimillisyys ja vastuullisuus ovat muutosneuvotteluiden ytimessä

Monet julkisen sektorin toimijat ovat uudenlaisen tilanteen edessä. Hallituksen toteuttamien leikkausten vuoksi julkisissa organisaatioissa tehdään mittavia...

Lue lisää
09.04.2024 — Organisaation muutostilanteet

Inhimillisyys apuun muutosneuvotteluissa

Sanalla muutosneuvottelut – ja sen edeltäjällä, yhteistoiminta- eli yt-neuvotteluilla – on karu kaiku. Vaikka neuvotteluita voidaan käydä monenlaisissa...

Lue lisää
28.03.2024 — Uutinen

Tiedote: Mirja Hosionaho aloittaa Sarasen toimitusjohtajana 1.4.2024

Sarasen toimitusjohtajana toiminut Janne Lindfors siirtyy Oppiminen ja Hyvinvointi – liiketoiminta-alueen vetäjäksi Baronalle. Sarasen toimitusjohtajana...

Lue lisää