Aloitin Sarasen Äkkilähtö Työhön! -palvelussa syyskuussa, kun työttömyyttäni oli jatkunut noin puoli vuotta. TE-keskuksesta annettu mahdollisuus osallistua tällaiseen hankkeeseen tuli minulle tarpeeseen ja juuri oikeaan aikaan. Yyönhaku on usein yksinäistä puuhaa, omalle tekemiselleen helposti sokeutuu ja ajautuu pettymyksien myötä pessimistiseen tunnelmaan. Ryhmästä ja rekrytoinnin ammattilaisilta saatu tuki tekee työnhakutyöhön ison eron.
Osallistuin aktiivisesti mahdollisimman moneen tilaisuuteen ja koulutukseen, mitä Saranen Äkkilähtöläisille tarjosi eri aiheista. Tärkeimmäksi koin klubitapaamiset, joissa on mahdollisuus tavata ja verkostoitua muiden työnhakijoiden kanssa ja erilaiset koulutukset, erityisesti osaamisen kiteyttäminen ja nykypäivän toimivan CV:n laatimisen vinkit. CV on elävä, jatkuvasti päivittyvä työnhaun tärkein asiakirja, joka räätälöidään jokaiseen haettavaan työpaikkaan erikseen - ihan oikeasti.
Koulutuksissa ja henkilökohtaiselta uraneuvojalta sai hyviä vinkkejä ja harjoituksia oman osaamisen tunnistamiseksi. Ensinnäkin, on hyvä tehdä kooste omasta osaamisestaan ja kirjoittaa kaikki uran aikana tehdyt tiedot & taidot itselleen ”CV-mastertietokantaan”. Tätä yhteenvetoa koostaessa oivaltaa hyvin, mitä kaikkea sitä onkaan työssään tehnyt ja mitä kaikkea osaamista sen kaiken tekeminen onkin vaatinut – nostattaa itsetuntoa ja itsetuntemusta huimasti! Toisekseen on tärkeää selventää itselleen ensisijainen suunta (ja vaihtoehtoisetkin suunnat), mihin urallaan tähtää ja tunnistaa tärkeimmät työhön liittyvät motivaatiotekijät. Näistä rakentuu vähitellen brändi minusta, ihmisenä ja työntekijänä, ja hissipuhekin hiotuu ja tiivistyy oman tavoitteen ja ydinosaamisen ympärille.
Minusta näiden kahden palikan avulla – mitä haluan ja mitä osaan – onnistuu kirjoittamaan erinomaisen ja sadoista muista hakijoista riittävästi erottuvan CV:n ja hakemuskirjeen. Kirsikkana kakun päälle ja tikettinä haastatteluun on Sarasen konsulteilta saatu vinkki: motivoitunut työnhakija on tehnyt haettavaan tehtävään ja yritykseen liittyvät taustaselvitykset huolella ja myös tuo ne hakemuksessa hyvin esille. Nyt siis viimeistään Google laulamaan ja kaikki some-kanavat seurantaan unelmiesi yrityksistä, mielenkiintoisista ihmisistä ja työpaikoista. Yhdelle juuri työllistyneelle ystävälleni sanottiin, kun hän kysyi miksi kahdesta viimeisestä ja parhaasta kandidaatista valittiin juuri hänet: - Siksi, kun sinä halusit tämän tehtävän.
Työnhaku on ihan kokopäivätyötä. Jotta se ei olisi yksinäistä puurtamista, on hyvä verkostoitua, saada välillä asiaan vihkiytynyttä juttuseuraa, jakaa kokemuksiaan ja pyytää apua – ja harjoitella! Työnhakutaidot eivät ole kenelläkään työssä ollessa harjaantuneet ja työnhaku on melkoisesti muuttunut. Siksi jokainen työtön työnhakija tarvitsee huimasti kykyä ja rohkeutta oppia uutta, tehdä asioita uudelleen ja uudelleen sitkeästi, päättäväisesti, omaan osaamiseen ja onnistumiseen uskoen. Itse uskon, että aktiivisuus ja päättäväisyys lopulta palkitaan – niin kävi omalla kohdallani: aloitan uuden työn joulukuun alussa.
Minna Turunen, ETM