Prosessi- ja ympäristötekniikan insinööri Alina pääsi koodariksi valmistumisensa jälkeen, rekrytoivan koulutusohjelman ansiosta.
Ohjelmistoala oli kiinnostanut teknillisessä korkeakoulussa opiskelevaa Alina Oksalaa jo pitkään. Hän olikin alkanut harrastaa koodausta omien opintojensa ohessa. Alina suoritti Helsingin yliopiston ilmaisia ja kaikille avoimia MOOC-kursseja koodaukseen liittyen ja perehtyi aiheeseen muutenkin tarkemmin.
Kun Alina sitten valmistui keväällä 2020 ja jäi työttömäksi koronakriisin vuoksi, alkoi hän etsiä oman alan töiden sijaan ohjelmistoalan töitä. Työnhaun lomassa Alina löysi Sarasen järjestämän Mimmit koodaa Bootcampin ja päätti hakea mukaan. Mimmit koodaa Bootcamp on lyhyt, muutaman viikon pituinen intensiivikurssi. Sen tavoitteena on kannustaa uusia osaajia kouluttautumaan IT-alalle ja se soveltuu niin alaan vasta tutustuville kuin jo hieman kokeneemmillekin koodareille.
Alina pääsi mukaan Bootcampille ja osallistui etänä käytävään intensiivikurssin syksyllä 2020. Tehokkaan verkkokoulutuksen aikana Alinan ymmärrys ja osaaminen alaan liittyen kasvoi asiantuntijakoulutusten, erilaisten harjoitusten ja itseopiskelun avulla. Kurssin aikana Alinan mielikuvat ohjelmistoalla työskentelystä vahvistuivat ja hän päättikin hakea mukaan pian alkamassa olevaan Mimmit koodaa -rekrytoivaan koulutusohjelmaan.
Alinan harrastuneisuuden ja Bootcampista saatujen lisäoppien ansiosta Alina pääsikin mukaan rekrytoivaan koulutusohjelmaan. Hän aloitti koulutusohjelman ja yhteistyöyritykseksi valikoitui Azets Insight Oy.
Alusta alkaen Alina koki itsensä tervetulleeksi Azetsille. Kollegat ottivat hänet hyvin vastaan ja perehdytys oli suunniteltu hyvin. Alina koki saavansa opiskella asioita rauhassa ja perehtyä työtehtäviinsä pikkuhiljaa. Häntä ei jätetty yksin vaikeiden tehtävien kanssa, vaan apua oli aluksi saatavilla koko ajan. Kun taidot sitten karttuivat, kasvoivat tehtävienkin vaatimukset.
Alina kuuluu Azetsilla automaatiotiimiin, tarkemmin määriteltynä integraatiotiimiin. Alkuaikoina tiimissä työskenteli Alinan lisäksi kolme muutakin henkilöä, nyt tiimi on hieman suurempi. Tiimin tehtävä on nimensä mukaisesti tehdä integraatiota. Se tarkoittaa datan siirtämistä paikasta toiseen. Data voi olla tiedosto tai tietokantasiirto ja se siirretään eri järjestelmiin tai softiin. Tämän lisäksi tehtävänkuvaan kuuluu myös datan ylläpitoa ja monitorointia. Töitä saa tehdä joustavasti kotoa käsin ja töihin on mentävä paikan päälle vain yhteisesti sovittuina päivinä.
Alina viihtyy hyvin työssään ja haluaa kehittyä jatkossa entistä paremmaksi koodariksi. Toiveena on oppia hallitsemaan ohjelmistokehityksen laajempia projekteja.
Alina kokee rekrytoivan koulutusohjelman olleen hyödyllinen omalle uralleen, sillä koulutusohjelman jälkeen hän työllistyi vakituisesti Azetsille. Työllistymistä auttoi yhteinen näkemys asioista ja Alinan kehitys koulutusohjelman aikana.
Alina suosittelee koulutusohjelmaa kaikille, joita aihe kiinnostaa. Matematiikassa ei tarvitse olla guru, mutta loogisesta päättelykyvystä on koodatessa paljon hyötyä. Itseopiskelu on suositeltavaa ja uusia tekniikoita kannattaa kokeilla ennakkoluulottomasti.
Haluaisitko opiskella Alinan tapaan koodariksi itsekin? Seuraa ohjelmakalenteriamme, sillä avaamme haun koodariopintoihin jo syksyllä! Ennen sitä voit tutustua blogitekstiimme Sinustako koodari ja syventää tämänhetkistä osaamistasi.