Oletko kiinnostunut koodaamisesta ja pohditko miten tehdä koodauksesta ammatti? Mietitkö kuitenkin koodaukseen liittyviä vaatimuksia tai esteitä? Aivan ensimmäiseksi on purettava alaan liittyvä yleisin harha kertomalla, että koodaus ei vaadi erityistä matemaattista kyvykkyyttä. Voit tulla hyväksi koodariksi, vaikka et olisikaan matemaattinen nero. Koodausura voi onnistua myös, vaikka sinulla olisi työuraa takana joltakin toiselta alalta.
Koodia tarvitaan kaikkialla, joten hyville koodareille löytyy takuulla työtä nyt ja tulevaisuudessa. Koodariksi opiskelu on investointi omaan osaamiseen ja mikä parasta – ohjelmistoalalle on monia polkuja!
Huokasitko helpotuksesta, haluatko tietää lisää? Seuraavaksi annamme vinkkejä siihen, millaisesta osaamisesta on hyötyä ja mitä askeleita voit ottaa matkallasi kohti koodausta.
Koodariksi opiskelu on investointi omaan osaamiseen ja mikä parasta – ohjelmistoalalle on monia polkuja!
Minkälainen tyyppi sopii koodariksi?
Koodauksessa tarvittavista taidoista tärkeimmät liittyvät ongelmanratkaisu- ja ryhmittelytaitoihin, sekä loogiseen päättelykykyyn. Jos olet luonteeltasi utelias ja haluat ymmärtää miten ratkaista käsillä oleva ongelma, voi koodaus sopia sinulle. Koodaus vaatii pitkäjänteisyyttä ja toistojen sietämistä, joten kärsivällisyys on hyve tässäkin asiassa.
Ennakkoluuloista huolimatta koodari hyötyy myös hyvistä vuorovaikutus- ja tiimityöskentelytaidoista. Projekteja ratkotaan nykyisin monesti erilaisissa tiimeissä, mutta toisaalta myös itsenäisille puurtajille on kysyntää. Koodaukseen liittyvä ohjelmointiala kasvaa, kehittyy ja muuttuu jatkuvasti, joten on tärkeää haluta uudistaa omaa osaamistaan.
Ensiaskeleet –eli mistä lähteä liikkeelle?
Sanotaan, että koodausta on helppo opetella omatoimisesti. Saatat kuitenkin ehkä pohtia, miten se tapahtuu. Koodauksen haltuunotossa tärkeintä on aloittaa! Mikä parasta, voit itse päättää mistä aloitat. Asiaa kannattaa lähestyä miettimällä, miten itse oppii parhaiten ja aloittaa perehtyminen sitä kautta.
1. Hyödynnä erilaisia materiaaleja
Avoimet yliopistot tarjoavat aiheeseen liittyviä lyhytkursseja ja kaikille avoimia kursseja (MOOC), joihin kannattaa tutustua. Sen lisäksi netti on täynnä erilaisia harjoituksia ja opetusvideoita – niitä katsomalla ja niiden vinkkejä kokeilemalla saat jo hyvän käsityksen aiheesta. Myös esimerkiksi ”Kaikki koodaa”-tietokirja toimii suunnannäyttäjänä IT-alalle ja kertoo sinulle kattavasti ohjelmointialan kiemuroista.
2. Aseta itsellesi tavoite
Kun olet saanut koodauksesta jonkinlaisen käsityksen, aloita harjoittelu. Tee ensin itsellesi tavoite: haluatko luoda nettisivun, yksinkertaisen pelin tai mobiiliapplikaation? Selkeä tavoite auttaa sinua motivoitumaan tehtävän parissa ja innostaa sinua etenemään tehtävässä vaikean paikan tullessa eteen. Jos saat itsellesi koodauskaverin, voi tekeminen tuntua yhä merkityksellisemmältä.
3. Valitse ohjelmointikieli
Koodausta aloitellessa on tärkeää valita itselleen ohjelmointikieli. Suositeltavaa on valita yksi ja perehtyä siihen kunnolla. Valittava kieli voi olla esimerkiksi Javascript, Python tai vaikkapa C#. Nämä kaikki ovat monipuolisia ja helposti lähestyttäviä kieliä, joskin kaikissa on myös omat haasteensa. Älä kuitenkaan anna niiden estää harjoittelua, vaan muista olevasi vasta koodausmatkasi alussa.
4. Harjoittele ja verkostoidu alan ihmisten kanssa
Harjoittelun myötä tiedät melko pian, inspiroiko itse koodaaminen sinua, vai olisiko paikkasi sittenkin jossain muualla. Tässä kohtaa sinun ei kannata hylätä ohjelmointialaa kokonaan, vaan sinulle parempi paikka voi olla roolissa, jossa toimitaan liiketoiminnan ja teknologian rajapinnassa. Tietyn toimialan ymmärrystä arvostetaan ja digitalisoitumisen myötä voikin sanoa, että koodaus liittyy lähes kaikkeen ja sen ymmärtäminen hyödyttää työntekijää monessa roolissa.
Koodauksessa, kuten kaikessa muussakin, on kyse loppujen lopuksi ihmisistä. Kun alat saada selville mikä juuri sinua kiinnostaa ja missä voisit olla hyvä, verkostoidu ennakkoluulottomasti alan ihmisten kanssa. Kysele tutuilta, seuraa aiheesta käytävää keskustelua ja osallistu siihen avoimin mielin. Tutustuessasi alan ihmisiin, parannat myös omia mahdollisuuksia työllistyä juuri sinne mihin haluat.
Miten työllistyä ohjelmistoalalle?
Kun sitten alat etsiä töitä, muista sanoittaa osaamisesi CV:ssä. Pienimmätkin työnäytteet ja harjoitukset koodaamisen parissa kannattaa esitellä ylpeästi. Useisiin yrityksiin halutaan valmiiden ammattilaisten lisäksi myös alkutaipaleilla olevia osaajia, joita kouluttamalla yritys saa juuri omiin tarpeisiinsa sopivan työntekijän. Monet työnantajat arvostavat eniten motivaatiota ja työnhakijan kasvupotentiaalia, joten muista itsekin arvostaa näitä seikkoja. Kerro myös aiemmasta työstäsi ja perustele, miten osaamistasi voisi hyödyntää uudessa tehtävässä.
Hakusanalla ”ohjelmointi ja ohjelmointikehitys” löydät eri työnhakupalveluista valtavan määrän avoimia työpaikkoja. Tutustu työtehtäviin ja työnantajiin ja hae kiinnostaviin paikkoihin, äläkä unohda piilotyöpaikkoja!
Rekrytoivan koulutusohjelman kautta alalle
Jos olet työtön tai työttömyysuhan alainen osaaja ja haluat syventää osaamistasi entisestään, hae mukaan ohjelmistoalaan liittyviin rekrytoiviin koulutusohjelmiin. Avoimia rooleja on useita ja eritasoisia ja lopulliset työtehtävät ovat mahdollisuuksien mukaan muokattavissa henkilöiden taustan ja mielenkiintojen mukaisiksi. Tutustu ohjelmiin ja hae mukaan, juuri nyt on tarjolla useita koulutuksia eri puolella Suomea.
Voit myös katsoa aiheeseen liittyvän, tähänkin kirjoitukseen innoittaneen webinaarin ja inspiroitua entistä enemmän ohjelmistoalan kasvavista mahdollisuuksista.