Tammikuussa Aarresaari.netin harjoittelupaikkailmoitusten joukkoon ilmaantui todellinen vastavalmistuvan unelma. Monipuolisia työtehtäviä tarjoava harjoittelupaikka Saranen Consultingilla, jossa pääsee koordinoimaan tapahtumia, avustamaan markkinointitiimiä päivittäisissä tehtävissä ja lisäksi kehittämään osaamista omien mielenkiinnon kohteiden mukaan. Varmistin puhelimitse, olisiko jopa mahdollista tehdä puolen vuoden pituinen harjoittelujakso kokoaikaisena. ”Sitä me toivoisimmekin.” Huippua!
Kun kysyn, millainen on tyypillinen harjoittelijan työpäivä, saan kuulla tämän harjoittelupaikan olevan ensimmäinen laatuaan. Edessä on siis mielenkiintoinen haaste sekä hakijalle että työnantajalle. Millaista uutta työpotentiaalia harjoittelijan palkkaaminen tuo Saraselle? Entä miten harjoittelijan panos muokkaa tulevia harjoittelijarekrytointeja? Haaste on kiinnostava ja mielenkiintoni tarttua siihen ilmeisesti näkyy hakemuskirjeestäni: kutsu ryhmätapaamiseen saapuu pari päivää hakuajan päättymisen jälkeen. Matkustan vapaapäivänäni Tampereelta Espooseen ja ideoin jo junamatkan aikana sisältöjä, joita voisin harjoittelijana työstää.
Sarasen Espoon-toimistossa tuntee olonsa tervetulleeksi heti ovella. Kahvikoneesta saa vastajauhettua maitokahvia ja sohvalta on hyvä seurata jatkuvaa säpinää. Odottaessani aulassa haastattelun alkamista moikkailen ohikulkijoita ja panen merkille kaksi asiaa. Ensinnäkin kaikki moikkaavat takaisin, eikä kukaan ole liian kiireinen tervehtimään potentiaalista työntekijää. Toiseksi kaikilla on hymy kasvoilla, vaikka ulkona on harmaa ja tihkusateinen perjantai-iltapäivä. On helppo hymyillä takaisin, vaikka työhaastattelutilanne aina vähän jännittääkin.
Ryhmätapaamisen jälkeen matkustan pääkaupunkiseudulle vielä kahdesti, ensin työhaastatteluun tulevan esimiehen kanssa ja sitten toimitusjohtajaa tapaamaan. Ennen työhaastattelua täytän persoonallisuustestin, jolla selvitetään esimerkiksi kykyäni ratkoa ongelmia ja mieluisinta rooliani ryhmässä. Oikeita vastauksia ei ole, muita kuin ne, jotka rehellisesti kuvaavat minua. Vaikuttaa siltä, että minusta ollaan tosissaan kiinnostuneita työntekijänä ja omana ainutlaatuisena itsenäni. Toimitusjohtaja haluaa tietää neljä minua parhaiten kuvaavaa adjektiivia ja neljä minulle tärkeintä arvoa. Aamiaisen lomassa jutustelu on vapaata ja rentoa. Neuvottelupöydän eri puolilla istuminen ei tunnu kuuluvan paikan henkeen – olemme kuvaannollisesti ja kirjaimellisesti samalla puolella pöytää.
Saranen etsii asiakasyrityksilleen asenteeltaan oikeanlaisia tyyppejä, joilla on hyvä motivaatio löytää itselleen sopiva työ. Siksi onkin luontevaa, että myös Sarasen työntekijät on valittu tehtäviinsä motivaationsa ja aidon työn ilon ansiosta. Hyvä fiilis ja työstä nauttiminen välittyvät myös sille, joka tulee ulkopuolisena tutustumaan taloon. Näin pitää ollakin, ollaanhan työpaikalla kolmasosa vuorokaudesta joka arkipäivä tai vähän enemmänkin. Siksi työn soisi olevan muutakin kuin säännöllinen merkintä tiliotteessa ja logo käyntikortissa. Tyytyväinen työntekijä on myös tehokas työntekijä, ja siinä piillee Sarasen kasvujohtoisen vuoden salaisuus.
Haastatteluiden jälkeen kasvoillani on joka kerta hymy, vaikka olisi pimeä tihkusateinen alkuilta tai olisin herännyt aamuviideltä. Mietin, millaisin mielin Sarasen uutta urapolkua etsivät asiakkaat lähtevät kotiin omien tapaamistensa jälkeen. Toivottavasti yhtä kepein askelin kuin minäkin.
Kirjoittaja on juuri Saranen Consultingille valittu markkinoinnin ja viestinnän harjoittelija.