Osaamisen uudistaminen

Jokainen onnistumistarina muutostilanteessa on merkityksellinen – Pirjo Pernu, 58, sai uravalmennuksesta tukea irtisanomistilanteessa

Kirjoittaja

Saranen Consulting

Kun pitkä työura tulee päätökseen YT-neuvotteluiden myötä, ei ole helppo tehtävä kääntää itseään kohti uusia suuntimia. Sarasen uravalmennuspalvelu oli 58-vuotiaalle Pirjo Pernulle merkittävä tuki vaikeassa tilanteessa. Nyt väitöskirjaa työstävä Pernu kuvailee kokemuksiaan tilanteestaan ja uravalmennuksesta.

Koronan sekoittama syksy ei hidastanut Sarasen uravalmennuspalveluissa mukana olleiden osallistujien uudelle uralle siirtymistä. 2020 syksyn aikana Sarasen uravalmennuspalveluihin osallistuneista henkilöistä 82 % löysi uuden ura-askeleen 6 kuukauden kuluessa palveluiden aloittamisesta.

Yksi Sarasen uravalmennuspalveluihin osallistunut oli vantaalainen 58-vuotias Pirjo Pernu, jonka sydän sykkii työelämälle. Tekniikan lisensiaatin vyöltä löytyy pitkä ura eri asiantuntijatehtävistä – pääasiassa rakennusalalta. Kun työt YIT:llä päättyivät YT-neuvottelujen jälkeen, Pernu ei jäänyt tuleen makaamaan.

”Minulle oli iso pettymys, kun yli 20-vuotinen työurani YIT:llä lopulta päättyi. Ymmärrän kyllä päätöstä, jonka takia vähennyksiin päädyttiin”, Pernu kertoo.

Pernu toteaa, että 58-vuotiaana hänen markkina-arvonsa työnhaussa ei ole taivaissa. Lisäksi koronan sekoittaessa työelämän pakkaa toden teolla, olisi ollut helppoa alkaa pohtia tulevia eläkepäiviä ja eläkkeelle siirtymistä. Virtaa työelämälle hänellä kuitenkin riittää – paljonkin.saranen-uravalmennustarina-pirjo-pernu

”Olen aina ollut kiinnostunut omasta urastani ja se on merkinnyt minulle paljon. Olenkin aina ajatellut, että jos terveys säilyy hyvänä ja ei tule yllätyksiä, jotka estäisivät työntekoa, haluaisin jatkaa töitä pitkälle 70-vuotiaaksi asti”, Pernu kertoo.

Irtisanomistilanteessa Pernulle tarjottiin mahdollisuutta osallistua Sarasen uravalmennukseen. Siinä hetkessä hän päätti, ettei jää murehtimaan asioita.

”Aina voin valita asenteen, jolla suhtaudun haasteisiin. Olen tarkka siitä, mihin energiani tuhlaan. Päätin, että tätä asiaa en todellakaan jää murehtimaan.”

”Lähdin tosi hyvillä fiiliksillä mukaan valmennusohjelmaan. Olin tyytyväinen, että tällainen palvelupaketti oli olemassa. Se laajensi näkökulmaani, sillä sen avulla huomasin, että on paljonkin eri vaihtoehtoja, joilla voin vaikuttaa tulevaisuuteeni”, Pernu kertoo valmennukseen lähtemisestä.

Sarasen uravalmennuksessa tuetaan yksilöitä konkreettisesti eteenpäin irtisanomistilanteissa – tarjoten apua uuden työn löytämiseen, opiskeluun, alanvaihtoon, yrittäjyyteen tai esimerkiksi eläkepohdintoihin. Ohjelma rakentuu henkilökohtaisista valmennustapaamisista, harjoitustehtävistä sekä tiiviistä yhteydenpidosta ja tuesta koko ohjelman ajan.

”Koskaan ei ole liian myöhäistä kehittää itseään”

Valmennuksen aikana Pernulle selkiytyi, että hän haluaa panostaa itsensä kehittämiseen opiskeluiden kautta. 23 vuotta sitten tekniikan lisensiaatiksi valmistunut vantaalainen päättikin muutoksen myötä suunnata energiansa väitöskirjan tekemiseen ja tohtorin tutkintoon.

Pernu sai tukea tutkimussuunnitelman tekemiseen Sarasen uravalmennuksesta. Suunnitelmalle näytettiin vihreää valoa myös Tampereen yliopistolta, joten seuraavat 2–3 vuotta hänellä vierähtää tiiviisti väitöskirjan parissa.

”Mielestäni koskaan ei ole liian myöhäistä kehittää itseään. Voi hakea uutta osaamista, jonka avulla voi suunnata vaikkapa toiselle alalle. Irtisanomistilanteessa on tärkeää, ettei ainakaan jäisi paikoilleen!”

Elinikäisestä oppimisesta puhutaan tänä päivänä paljon. Työelämän muuttuessa nopeasti, on tärkeää pitää omia taitoja ajan tasalla.

”Jatkuva oppiminen ei mielestäni vaadi älyttömän paljoa. Voi hyvinkin riittää, jos lukee yhden ammattiin liittyvän artikkelin päivässä. Netti on esimerkiksi täynnä mahdollisuuksia ammattitaidon kehittämiseen. Itseltään voi kysyä joka päivä: onko minulla nyt enemmän annettavaa muille kuin eilen”, Pernu tiivistää ohjenuorakseen.

Uravalmentajalta henkilökohtaista kontaktia

Sarasen valmennusjohtaja Laura Sydänmaanlakka kertoo, että Sarasella riemuitaan jokaista valmennusohjelman onnistumista.

”Pääsimme auttamaan syksyn aikana monia satoja osallistujia uudelle uralle työsuhteen päättymisen jälkeen. Me Sarasella juhlimme aina yhdessä jokaista onnistunutta urasteppiä. Olen todella ylpeä siitä, miten hienoa työtä uravalmentajamme tekevät päivittäin tukiessaan osallistujiamme työuralla eteenpäin”, Sydänmaanlakka kuvailee.

Sydänmaanlakka ajattelee, että uteliaisuus uusia asioita kohtaan ja halu oppia ovat tärkeimpiä taitoja yksilölle muuttuvassa työelämässä:

”Valmennuksen avulla pyrimme irtosanomistilanteissa herättelemään yksilöissä kasvun asennetta, jotta uskallettaisiin luottaa omaan osaamiseen ja mahdollisuuksiin. Valmennusideologiamme lähtee aina siitä, että lähdemme tukemaan yksilöitä heidän omista lähtökohdistaan ja tukemaan heidän yksilöllisiä urapolkujansa työelämälähtöisesti.”

Pirjo Pernu koki valmennusohjelman ja henkilökohtaisen uravalmentajan tilanteessaan äärimmäisen hyödylliseksi. Ammattilaisen tuki auttoi kirkastamaan tulevaisuuden vaihtoehtoja ja selvittämään seuraavia askeleita eteenpäin.

”Oli hyvä, että tukihenkilö oli olemassa siinä tilanteessa. Arvostan valmentajani, Pia Väresmaan, ammattitaitoa paljon. Vaikka ymmärrän, että hänellä saattaa olla monta valmennettavaa, niin en ollenkaan kokenut, että olisin liukuhihnalla tyhjä pullo menossa eteenpäin – kyllä siinä tuli henkilökohtaista kontaktia”, Pernu tiivistää.