16.08.2018 — Työnhaku

Miten jaksaa henkisesti työnhaussa?

Kirjoittaja
Tiina Äijänaho

Työnhaun valmentajamme tietävät, miten rankkaa ja henkisesti kuluttavaa työnhaku voi pahimmillaan olla. Uravalmentaja Tiina Äijänaho tsemppaa ja kertoo, mitä on tärkeää muistaa työnhaun viidakossa seikkaillessa:

Työnhaku on tasapainoilua innostuksen, odottamisen, pettymyksen ja turhautumisen välillä. Se on todellista tunteiden vuoristorataa. Moni on sanonut, että työnhaku on rankempaa kuin työnteko. Olen tästä samaa mieltä. Rankkuus tulee nimenomaan epävarmuudesta.

Työnhakuun löytyy kyllä hyviä ohjeita ja oppaita, mutta harvemmin puhutaan henkisestä jaksamisesta. Miten jaksaa epävarmuutta päivästä toiseen ja kuukaudesta toiseen, miten kohdata lukuisat ei-kiitokset, miten nousta pettymyksen suosta aina uuteen yritykseen ja näyttää aidosti innostuneelta, vaikka edellinen epäonnistuminen kalvaa vielä mieltä.

Työnhakijaa on aina helppo neuvoa ja jopa syyllistää laiskuudesta, mutta työnhaun rankkuutta ei ymmärrä, ellei sitä ole itse kokenut. Työnhaku ei ole edelleenkään mitään rakettitiedettä, mutta kilpailu työpaikoista on koventunut ja vaatii työnhakijalta aktiivisuutta, suhteita ja uusien työnhakutapojen omaksumista.

Jos työttömyys tulee pakon sanelemana eli esimerkiksi irtisanomisen myötä, isku voi olla raju ja tuntua lopulliselta. Se on kuitenkin uusi mahdollisuus. Surutyö täytyy tehdä, mutta katkeruudesta ja murehtimisesta täytyy päästä yli. Pakkopysähdys on mahdollisuus tutustua itseensä paremmin. Se voi tuntua raskaaltakin, mutta se voi myös avata täysin uusia polkuja, mitä ei ilman pakkopysähdystä olisi välttämättä tapahtunut.

Miten jaksaa työnhaussa?

Tee työnhausta itsellesi tavoitteellinen projekti. Projekti vaatii suunnittelua, aikataulutusta ja toteutusta. Se vaatii myös suunnan muutoksia, jos jokin ei toimi tai tuo tulosta. Työnhakukin on jatkuvaa oppimista.

Työnhaku on kuin haulikolla ampumista, jos ei tiedä mitä haluaa. Kun etsii edes jollain tavalla itselleen sopivaa työtä, työnhakuun kuluva energia kohdistuu oikeisiin asioihin ja hakuammunta vähenee. Tutustu itseesi. Pohdi työhistoriaasi. Mitä haluat lisää? Mitä haluat vähemmän? Unelmoi ja haaveile. Etsi tietoa. Haastattele ihmisiä. Kysy vinkkejä. Käy tilaisuuksissa ja tapahtumissa. Tutustu uusiin ihmisiin. Kehitä itseäsi kaikin tavoin. Ole aktiivinen. Tee aina varasuunnitelmia: plan B, C ja D. Ilman niitä ei-kiitos tuntuu pahemmalta.

Hanki itsellesi työnhaussa kannustava kaveri, ryhmä tai vertaistukihenkilö. Älä anna kaikkitietävien päällepäsmärien viisauksien masentaa, vaan keskity mieluummin niiden ihmisten tukeen, jotka oikeasti kannustavat ja tsemppaavat. Uskalla kysyä palautetta ja ota sitä myös vastaan. Älä jää yksin.

Jos työnhaku ei jonain päivänä nappaa, pidä tauko. Tee jotain muuta, josta nautit ja josta saat energiaa.

Työelämä ja työnhaku ei ole aina reilua ja oikeudenmukaista. Vaikka olisit kuinka hyvä, aina voi löytyä joku vielä parempi tai muuten vain soveltuvampi siihen työpaikkaan, johon koet olevasi paras mahdollinen. Pettymykseen ei kannata jäädä jumiin. Seuraavalla kerralla sinä voit olla se valittu henkilö.

Usko itseesi ja omaan osaamiseesi. Uskalla kertoa mitä olet tehnyt, mitä osaat ja mitä haluat. Tavoittele työtä, josta nautit. Muista että innostuneisuus tarttuu, myös työnhakutilanteissa.

Onnea ja jaksamista työnhakuun! Et ole siinä yksin. Sinäkin löydät oman paikkasi!

Suosituimmat

Saattaisit olla myös kiinnostunut...

09.04.2024 — Organisaation muutostilanteet

Inhimillisyys apuun muutosneuvotteluissa

Sanalla muutosneuvottelut – ja sen edeltäjällä, yhteistoiminta- eli yt-neuvotteluilla – on karu kaiku. Vaikka neuvotteluita voidaan käydä monenlaisissa...

Lue lisää
28.03.2024 — Uutinen

Tiedote: Mirja Hosionaho aloittaa Sarasen toimitusjohtajana 1.4.2024

Sarasen toimitusjohtajana toiminut Janne Lindfors siirtyy Oppiminen ja Hyvinvointi – liiketoiminta-alueen vetäjäksi Baronalle. Sarasen toimitusjohtajana...

Lue lisää
19.03.2024 — Organisaation muutostilanteet

Älä unohda itseäsi, esihenkilö!

Muutosneuvottelut ovat raskaita prosesseja koko työyhteisölle – myös esihenkilöille. Vaikeassa tilanteessa kaikki menee harvoin nappiin, ja esihenkilöiden...

Lue lisää