Liiketoimintajohto tuskailee tälläkin hetkellä uusien rekrytointien kanssa. Osaajia ei löydy, mutta liiketoimintaa pitäisi kehittää ja kasvattaa. Samaan aikaan HR-päättäjät pohtivat konkreettisia keinoja, joiden avulla yrityksessä voitaisiin olla askel tai kaksi edellä. Pelkän rekrytoinnin avulla nykyisiä haasteita ei ratkaista, vaan on keksittävä jotain uutta.
Aiheeseen liittyvän webinaarin pääset latamaan täältä.
Haasteena on, ettei yrityksessä olevien työntekijöiden tämänhetkinen osaaminen riitä tulevaisuuden työtehtäviä ajatellen. Sitoutuneista ja luotettavista työntekijöistä ei kuitenkaan haluta luopua. Vastuulliseen yritystoimintaan kuuluukin puntaroida, onko tuttujen tekijöiden irtisanominen ja uusien rekrytointi ainoa keino päästä kohti liiketoiminnan asettamia tavoitteita, vai voisiko osaamista kasvattaa organisaatiossa muulla tavoin.
Tosiasia on, että työmarkkinan muutoksen mukana on pysyttävä. Työelämän murroksen myötä on arvioitu, että jopa 50 % työntekijöistä tarvitsee merkittävää muutosta osaamiseensa lähivuosina. Tämä seikka paljastuu eri lähteitä lukemalla (mm. Future of Jobs report 2020) ja suuryritysten kanssa käytyjen keskustelujen kautta.
Reaktiivisesta rekrytoinnista kohti proaktiivista oppimispolkua
Yritysten toiminta uusien osaajien löytämiseksi on ollut perinteisesti melko reaktiivista ja uusia taitajia on alettu rekrytoimaan yritykseen vasta, kun tarve on jo suuri. Tapa on ollut toimiva aikoinaan, kun tekijöitä on ollut paljon ja työtä vähän. Tällä hetkellä kehityssuunta on alkanut kallistua toisaalle. Juuri nyt kaikissa yrityksissä tarvitaan uudenlaisia osaajia, mutta heidän määränsä on rajallinen. Reaktiivisella toiminnalla ei saada riittävän nopeasti ja riittävän paljon asiantuntijoita tehtäviin. Sen vuoksi katse kannattaa suunnata yrityksen sisälle ja suunnaksi kannattaa ottaa proaktiivinen toiminta.
” Viime vuosina on paljon puhuttu tulevaisuuden osaamisesta, ja me lähdimme Sarasen kanssa yhteiskehittelemään tekoja tulevaisuuspuheen todeksi tekemiseksi. ”
-Jenni Ahlblad, Veikkaus, Head of learning and culture-
Veikkaus on yksi niistä yrityksistä, joka on ottanut suuntansa jo kohti proaktiivista tekemistä. Yritys päätti rohkeasti kokeilla jotain uutta ja loi Sarasen kanssa yhteistyönä Coding Lab- konseptin. Sen tarkoituksena oli kouluttaa veikkauslaisia junior -tason tehtäviin mm. ohjelmistokehityksen ja testausautomaation pariin.
Veikkaukselle on valjennut se, mikä muissakin yrityksissä kannattaa ymmärtää. Sen sijaan, että haikailtaisiin valmiiden ammattilaisten perään, suunnataan katse tulevien osaajien pariin luomalla yritykseen oppimisen strategia. Suunnitelma auttaa toteuttamaan osaamisen kasvattamista systemaattisesti ja pitkäjänteisesti, jolloin osaamisvajetta voidaan täyttää etupainotteisesti.
“Työntekijöille tämä on sauma hakeutua mukaan aivan uudenlaisiin toimeksiantoihin oppimispolun avulla. Muuntokoulutuksen ja siihen liittyvän oppimisprosessin avulla henkilöstö voi saavuttaa valmiuden hoitaa uusia tehtäviä. Jatkuvalla oppimisella yksilö myös varmistaa oman osaamisensa markkina-arvon nyt ja tulevaisuudessa “
-Anu Hapulahti, Veikkaus, Hr Business Partner-
Pikaratkaisua oppimiskulttuurin luomiseen ja jalkauttamiseen ei ole. Proaktiivinen toiminta ei ole sitä, että työntekijöille järjestetään yksittäisiä kursseja silloin tällöin. Sen sijaan se on toimintaa, jossa oppiminen on valjastettu osaksi yritystoimintaa ja jossa oppiminen on jatkuvaa ja pitkäjänteistä. Onnistuneen oppimiskulttuurin avulla yrityksissä voidaan siirtää työntekijöitä vähenevän osaamisalueen piiristä kasvavan kysynnän alueelle. Onnistunut strategia tarvitsee selkeän suunnitelman ja oppimispolun, jota seuraamalla oppimisprosessi on mahdollista.
Ensiaskeleet kohti oppimispolkua
Uusien toimintojen jalkauttaminen saattaa tuntua hankalalta, eikä sellaiseen tunnu löytyvän yrityksissä oikein aikaakaan. Siinäkin vaiheessa, kun liiketoimintajohto ymmärtää osaamisen johtamisesta koituvan hyödyn, voi sellaisen luominen ja käynnistäminen tuntua mahdottomalta.
Suurissa strategisissa muutoksissa kannattaakin panostaa osaavaan yhteistyökumppaniin.
“Sarasella on vahva tausta erilaisissa ratkaisuissa ihmisten uudistumiskyvyn lisäämiseksi, minkä vuoksi päädyimme rakentamaan tätä kokonaisuutta heidän kanssaan”
-Jenni Ahlblad, Veikkaus, Head of learning and culture-
Saranen on ollut jo vuosikymmeniä yksilöiden ja yritysten tukena erilaisissa työn ja uran muutosstilanteissa. Osaamisen uudistamisen liiketoiminta haluaa suunnata HR- ja liiketoimintajohdon katseet yrityksen sisälle, ja oivalluttaa olemassa olevan henkilöstön potentiaalista tulevaisuuden osaamistarpeissa.
Jos osaamisen uudistaminen ja oppimiskulttuurin jalkauttaminen aiheena kiinnostaa, lataa itsellesi tiiviis, 45 minuutin mittainen webinaari. Siinä pääset kuulemaan Veikkauksen ja Tietoevryn oppeja ja kokemuksia aiheesta.