05.04.2022 — Työ ja Ura

Puikkelehdi sujuvasti työnhaun viidakossa

Saranen
Kirjoittaja
Saranen

Tuntuuko työnhaku sinusta haastavalta, etkö tiedä mistä aloittaa?  Älä huoli, et ole asian kanssa yksin.  

Ovatko työnhakuun tarvittavat työkalusi kunnossa? 

Työnhakuun valmistautuminen kannattaa aloittaa oikeastaan jo paljon ennen, kuin työnhaku tulee ajankohtaiseksi. Valmistautumisen voi aloittaa luomalla LinkedIn-tilin ja verkostoitumalla alustalla kiinnostavien henkilöiden ja rekrytoijien kanssa. Pelkkä summittainen verkostoituminen ei ole suotavaa, vaan kutsu kannattaa aina yksilöidä vastaanottajan mukaan. Uusien tuttavien kanssa voi viestitellä tarkemmin ja pyrkiä tutustumaan heihin aidosti. Tällöin verkosto on laadukkaampi ja koostuu ihmisistä, joihin on luotu jo henkilökohtainen side.  

Työnhaun lähestyessä on kaivettava CV esiin ja tarkasteltava sitä kriittisin silmin. Muistathan, että samaa CV:tä ei kannata lähettää kaikille, vaan sitä pitää muokata aina paikasta riippuen? Muokkausta pohtiessasi kannattaa ainakin pohtia, mitä työkokemusta sinun kannattaa painottaa uuteen paikkaan hakiessasi. Liian vanhoja asioita ei kannata nostaa esille, mutta sisältöä on oltava riittävästi.  

Olethan tehnyt itsellesi hakemuspohjan, jota on helppo räätälöidä haettavan yrityksen mukaan? Vaikka hakemus kohdistetaan aina tiettyyn työpaikkaan, on varmasti asioita, joita haluat kertoa kaikille. Valmistele siis huolella hakemuspohja, se on työnhakusi perusta. 

Kun haet avointa työpaikkaa 

Tiesitkö, että yrityksetkään eivät aina tiedä tarkalleen, mitä ovat hakemassa? Vaikka avoimen työpaikan kohdalle on listattu paljon erilaisia vaatimuksia, älä jää liikaa jumiin niihin. Monissa ilmoituksissa on laaja toivelista, mutta työnkuva tarkentuu prosessin edetessä, työnhakijoidenkin mukaan.  

Muista, että työnhakuprosessi on aina kahden kauppa. Yritys on aloittanut prosessin kertomalla haluavansa riveihinsä uuden tekijän. Sinun tehtävänäsi on tutustua yritykseen tarkemmin. Kertooko yritys arvoistaan ja toimintatavoistaan työpaikkailmoituksessa? Mikäli et löydä arvoja suoraan lueteltuna, mieti, tulevatko ne esille muualla. Onko yrityksellä omia hashtageja, ovatko he mukana vaikkapa hyväntekeväisyyskampanjoissa tai millaiset asiat korostuvat mahdollisessa blogissa? Pohdi myös omia arvojasi. Sopivatko sinun ja yrityksen arvot yhteen, vai ovatko ne ristiriidassa keskenään? 

Monissa työpaikkailmoituksissa on ilmoitettu yhteyshenkilön nimi ja soittoajat. Ne on laitettu sinne aidosti sinua ja kysymyksiäsi varten. Jos jokin tehtävänkuvauksessa tai hakuprosessissa mietityttää, kannattaa ehdottomasti ottaa yhteyttä yhteyshenkilöön. On kuitenkin turha soittaa, jos mikään ei mietitytä; tällöin tuhlaat molempien aikaa. 

Luota itseesi ja ammattitaitoosi. Hae työpaikkaa, vaikka et täyttäisikään kaikkia vaatimuksia. Kyse on kuitenkin eniten sinusta ja sopivuudestasi yritykseen. 

Kun haet piilotyöpaikkaa 

Sinun ei tarvitse jäädä odottamaan sopivan työpaikan ilmestymistä, voit hakea kiinnostaviin yrityksiin itse! Kun löydät sinua kiinnostavan yrityksen, aloita taustatyöt. Perkaa yrityksen sivut läpi. Mistä kaikesta löydät parhaiten tietoa meneillään olevista projekteista ja tuoreimmista asiakkuuksista? Lue blogitekstit, katso videot, selaa somekanavia ja tutustu yrityksen omaan tarinaan. Mitä tämänhetkiset työntekijät kertovat esimerkiksi LinkedIn:ssä ja näkyykö yritys mediassa? 

Kun olet löytänyt itseäsi kiinnostavan organisaation, käännä katse itseesi. Mikä sinun taustassasi voisi kiinnostaa yritystä? Mitä sinä voisit yrityksessä tehdä? Kirjoita kiinnostavaan paikkaan hakemus, jossa kerrot itsestäsi tarkemmin. Kuvaile, mitä osaat, minkä tyyppisiä tehtäviä haet, minkälaisista tehtävistä olet kiinnostunut. 

Älä kerro laveasti olevasi jokapaikanhöylä, joka voi tehdä ihan kaikkea maan ja taivaan väliltä. On viestin vastaanottajan kannalta hankalaa, jos olet samaan aikaan kaikkea, mutta et mitään. Kirkasta ensin itsellesi, mitä oikeasti haluat tehdä. Sen jälkeen se on helppo kirkastaa toisillekin. Mikä sinua motivoi, mihin haluat keskittyä, missä haluat kehittyä? 

Piilotyöpaikkojen löytymisessä yksi tekijä onkin muita vaikuttavampi: omat verkostot. Ne ovat kaikista nopein ja helpoin tapa löytää piilossa oleva työpaikka, ainakin jos verkostosi on laaja. Jos siis olet pitänyt LinkedIn-tilisi kunnossa ja tutustunut siellä aidosti ihmisiin, saatat saada yllättävänkin paljon apua muilta.  

Älä lannistu, vaikka et heti löytäisikään uutta työtä. Yritä olla jumittumatta omiin ajatuksiisi ja laajenna mieltäsi. Osallistu erilaisiin (yritys)tapahtumiin ja messuihin. Mene rohkeasti paikalle, keskustele ihmisten kanssa ja sparraile muiden kanssa. Rekrytointi perustuu aina ihmisten väliseen luottamukseen ja yrityksen on helpompaa ottaa joku tosissaan, kun hänellä on takanaan aito, luotettava suosittelija. Samalla tavalla sinun itsesi on helpompaa luottaa yritykseen, josta tiedät jonkun tuttusi kertomana. 

Kun haet koulutusohjelmaan 

Tiedätkin ehkä, että rekrytoiva koulutusohjelma on työvoimakoulutusta, joka tähtää rekrytointiin. Niitä järjestetään eri puolella Suomea. Ne ovat lyhyitä, 3–6 kk mittaisia koulutuksia, jotka yhdistävät opiskelun ja työssäoppimisen laadukkaaksi kokonaisuudeksi. Koulutusohjelma on nopea reitti uudelle alalle, ja samalla hyvä ratkaisu ihmisille, jotka kaipaavat päivitystä urallaan. 

Rekrytoivassa koulutusohjelmassa on hyvä pitää mieli avoinna uudelle. Vaikka saisit kutsun rekrytointihaastatteluun sellaiseen yritykseen, josta et ole kuullutkaan tai joka ei ensivaikutelman perusteella tunnu omimmalta, mene rohkeasti haastatteluun. Ammattitaitoiset projektipäälliköt valitsevat kandidaatit yritykseen sen perustella, mitä yritys etsii ja mitä olet profiilissasi kertonut itsestäsi ja taustastasi. Voit siis sopia yrityksen tarvitsemaan rooliin kuin nenä päähän, vaikket sitä vielä itse tietäisikään. 

Lue myös kirjoittamamme juttu oman osaamisen tunnistamisesta! 

 

Suosituimmat

Saattaisit olla myös kiinnostunut...

08.12.2024 — Organisaation muutostilanteet

Inhimillisyys ja vastuullisuus ovat muutosneuvotteluiden ytimessä

Monet julkisen sektorin toimijat ovat uudenlaisen tilanteen edessä. Hallituksen toteuttamien leikkausten vuoksi julkisissa organisaatioissa tehdään mittavia...

Lue lisää
09.04.2024 — Organisaation muutostilanteet

Inhimillisyys apuun muutosneuvotteluissa

Sanalla muutosneuvottelut – ja sen edeltäjällä, yhteistoiminta- eli yt-neuvotteluilla – on karu kaiku. Vaikka neuvotteluita voidaan käydä monenlaisissa...

Lue lisää
28.03.2024 — Uutinen

Tiedote: Mirja Hosionaho aloittaa Sarasen toimitusjohtajana 1.4.2024

Sarasen toimitusjohtajana toiminut Janne Lindfors siirtyy Oppiminen ja Hyvinvointi – liiketoiminta-alueen vetäjäksi Baronalle. Sarasen toimitusjohtajana...

Lue lisää