Työnhakijoilla herää toistuvasti erilaisia kysymyksiä rekrytoivista koulutusohjelmista, ja aiheesta käydään välillä kiihkeääkin keskustelua sosiaalisessa mediassa. Huolta herättävät mm. koulutusjakson palkattomuus sekä syystä tai toisesta epäonnistuneet kokemukset, joita jaetaan muille.
Aiheen ympärillä käytävä debatti näyttää vinkkelistämme varsin epätasapainoiselta, sillä näemme Sarasella päivittäin onnistuneita ponkaisuja uudelle uralle. Hyvissä kokemuksissa riittää kuitenkin vähemmän hälistävää, sillä yritykseen rekrytoituneet jatkavat uudella urallaan tyytyväisinä, eivätkä enää tavoitteensa saavutettuaan saa somekeskusteluista lisäarvoa.
Päätimme purkaa rekrytoiviin koulutusohjelmiin liittyviä myyttejä Sarasen liiketoiminnan kehitysjohtaja Anu Ukonlinnan sekä Senior Project Manager Sandy Svahnin kanssa.
Myytti 1: Rekrytoivissa koulutusohjelmissa yritykset käyttävät ilmaista työvoimaa puolen vuoden ajan, eivätkä palkkaa ketään ohjelman jälkeen.
Totuus: Sarasen aiemmissa ohjelmissa 85 % osallistujista on solminut koulutusohjelman aikana työsopimuksen.
Ohjelman aikana osallistuja arvioi sopivuuttaan yritykseen ja tarjolla oleviin työtehtäviin pitkällä aikavälillä. Samalla yritys arvioi, olisiko kandidaatti sopiva lisä sen riveihin.
Aivan kuten koeajallakin, on työntekijän osoitettava koulutuksen aikana omat kykynsä ja motivaationsa työtään kohtaan. Samalla hänen on tarkoitus kasvaa ohjelman aikana tavoiterooliinsa.
Yrityksen on vastapainoksi oltava kulttuuriltaan ja mahdollisuuksiltaan työntekijän uratavoitteiden mukainen, jotta työsopimukseen päädyttäisiin. Kyseessä on siis kahden kauppa, johon koulutusjakson aikainen panostaminen vaikuttaa puolin ja toisin.
Myytti 2: Rekrytoivia koulutusohjelmia järjestävät yritykset rahastavat ohjelmilla, eivätkä tarjoa mitään lisäarvoa osallistuvalle yritykselle tai työnhakijalle.
Totuus: Saranen on liiketoimintaa harjoittava yritys. Saamme rahaa vastineeksi tuottamistamme palveluista. Kauttamme on jo yli 2000 yritystä löytänyt uusia osaajia, ja osaajat samalla uuden uran. Se on lisäarvo kaikille osallistujille – myös meille itsellemme.
Tarjoamme palveluina:
- nopeaan työllistymiseen tähtääviä työnhaun valmennuksia.
- eri aihealueiden substanssikoulutuksia yhteistyössä kumppaniemme ja kouluttajiemme kanssa.
- rekrytointipalveluja, jotka hyödyttävät sekä työnhakijoita että rekrytoinnissa ja muutostilanteissa tukea tarvitsevia yrityksiä.
Palveluihimme ei ole osallistumispakkoa.
Myytti 3: Rekrytoiviin koulutusohjelmiin pääsee vain hakijoita, jotka ovat jo alan osaajia.
Totuus: Sarasen koulutusohjelmiin on paljon hakijoita. Alasta ja aihealueesta riippuen saamme välillä satojakin hakemuksia. Joissakin ohjelmistamme painottuu aikaisempi osaaminen, toisissa taas erityisesti motivaatio ja sopivuus yrityksen kulttuuriin.
Seulomme hakemuksista mukana oleviin yrityksiin potentiaalisimmat hakijat ja esittelemme heidät yrityksille. Esimerkiksi talouspuolen rooliin on vaikeaa suositella tekijää, jolla ei ole lainkaan kokemusta numeroiden käsittelystä, eikä hän luultavasti itsekään tuntisi oloaan kotoisaksi kyseisessä roolissa.
Valmis osaaja ei kuitenkaan tarvitse olla, eivätkä täysin valmiit yleensä koulutusohjelmaa kaipaakaan.
Oletko etsimässä uutta uraa? Katso tästä pian alkavat koulutukset!