19.07.2018 — Työ ja Ura

Työhaastattelusta jatkoon: vinkit valmistautumiseen

Kirjoittaja
Saranen Consulting

Onko työhaastattelu buukattu ja nyt mietit, mihin keskittyä? Hait sitten avoimeksi ilmoitettua paikkaa, piilotyöpaikkaa tai koulutusohjelman kautta, lue aluksi muutamat vinkkimme.

Kun haet avointa työpaikkaa

Kartoita arvot. Kertooko yritys arvoistaan? Mikäli et löydä arvoja suoraan lueteltuna, mieti, tulevatko ne esille muualla sivustolla. Onko yrityksellä omia hashtageja, ovatko he mukana vaikkapa hyväntekeväisyyskampanjoissa tai millaiset asiat korostuvat blogeissa? Pohdi myös omia arvojasi. Sopivatko sinun ja yrityksen arvot yhteen, vai ovatko ne ristiriidassa keskenään?

Anna haastattelun puhua puolestaan. Vaikka olisit saanut etukäteen mielestäsi todella tarkan kuvan yrityksestä tai tarjotusta tehtävästä, haastattelun aikana selviää paljon lisää. Lähde haastatteluun avoimin mielin, sillä siellä saat muodostettua tarkemman kuvan.

Kun haet piilotyöpaikkaa

Tee taustatyöt. Perkaa sinua kiinnostavan yrityksen sivut läpi. Mistä kaikesta löydät parhaiten tietoa meneillään olevista projekteista ja tuoreimmista asiakkuuksista? Lue blogitekstit, katso videot, selaa somekanavia ja tutustu yrityksen omaan tarinaan. Mikä sinun taustassasi voisi kiinnostaa yritystä?

Fokusoi. Mitä sinä voisit yrityksessä tehdä? Älä kerro laveasti olevasi jokapaikanhöylä, joka voi tehdä ihan kaikkea maan ja taivaan väliltä: se on viestin vastaanottajan kannalta hankala, jos olet samaan aikaan kaikkea mutta et mitään. Kirkasta ensin itsellesi, mitä oikeasti haluat tehdä, niin se on helppo kirkastaa toisillekin.

Avarra näkökulmiasi. Kun haastattelu on sovittu, pääset kertomaan tarkemminkin osaamisestasi ja siitä, millaisia asioita voisit yrityksessä tehdä. Onko yrityksessä jo kaltaisiasi osaajia, vai olisitko ensimmäinen laatuaan? Sovita tarjoomasi sen mukaan. Jos yritys ehdottaa sinulle hieman toisenlaista roolia, kuin mitä itse tarjoat, mieti mitä olet valmis oppimaan ja millaisia uusia työtehtäviä haluaisit kokeilla.

Kun haet koulutusohjelmaan

Älä jännitä ryhmähaastattelua. Ryhmähaastattelu on monille uusi kokemus, joka voi etukäteen tuntua jännittävältä. Niitä ei kuitenkaan kannata turhaan pelätä: kilpailutilanteen sijaan pyrimme tekemään ryhmähaastattelusta mukavan, keskusteluhenkisen tilaisuuden. Sarasen rekrytointiammattilaiset haluavat tutustua mielenkiintoisten kandidaattien persooniin ja kuulla hakumotivaatiostasi lisää. Samalla pääset kuulemaan, millaisilla taustoilla muut hakijat ovat liikkeellä.

Pidä mieli avoinna uudellekin. Jos saat kutsun rekrytointihaastatteluun sellaiseen yritykseen, josta et ole kuullutkaan tai joka ei ensivaikutelman perusteella tunnu omimmalta, mene rohkeasti mukaan. Olemme valinneet kandidaatit yrityksiin sen perusteella, mitä yritys etsii ja mitä olet profiilissasi kertonut itsestäsi ja taustastasi. Voit siis sopia yrityksen tarvitsemaan rooliin kuin nenä päähän, vaikket sitä vielä itse tietäisikään.

Valmistaudu tavalliseen tapaan. Koulutusohjelma on yksi tapa työllistyä muiden joukossa. Siksi kannattaa asettaa koulutusohjelman hakulomake ja suoran työpaikan hakudokumentti samalle viivalle. Me pidämme sinua hyvänä kandidaattina, jos olet jo käynyt ryhmähaastattelussa. Yritys ei kuitenkaan ole vielä tavannut sinua, joten muista skarpata vielä uudelleen rekryhaastatteluun – yritys tietää sinusta vain sen verran, mitä me olemme kertoneet ja mitä hakemuksessasi lukee.

Muista aina:

Ensivaikutelma syntyy positiivisuudesta ja virkeydestä. Kokoa itseluottamusta ja hyvää mieltä ennen haastattelua. Pukeudu siististi, mutta voit myös etsiä vihjeitä pukukoodista yrityksen sivuilta. Pankkiin ei kannata marssia hupparissa, ja ohjelmistoyrityksissä tarvitsee harvemmin olla puku yllä. Muistuta itsellesi, että haastattelu on aina merkki siitä, että sinusta ollaan kiinnostuneita! Katso silmiin ja kättele, tervehdi kaikkia ja muista peruskäytöstavat. Anna innostuneisuutesi, hyvän asenteesi ja motivaatiosi näkyä!

Sovi jatkotoimenpiteistä. On aina hyvä varmistua, miten rekrytointiprosessi etenee haastattelun jälkeen. Soitatko sinä vai soittaako yritys sinulle? Millaiseen aikatauluun varautua? Saat rohkeasti ottaa yhteyttä, mutta muista että yrityksissä on muitakin kiireitä. Puhelusi tai viestisi nähdään kyllä, joten määräänsä enempää ei tarvitse tehdä. Tyypillisesti yritys pitää yhteydenottoasi merkkinä motivaatiosta.

Ole rohkeasti oma itsesi. Unohda rooli, jonka luulet yrityksen haluavan. Ole paras versio omasta itsestäsi, äläkä suotta vähättele itseäsi tai osaamistasi. Yritys on sinusta ja osaamisestasi jo kiinnostunut, nyt voit vielä vahvistaa mielikuvaa ja todentaa yritykselle, että hakemuksesta saatu ensivaikutelma piti paikkaansa.

Juttua varten on haastateltu Sarasen projektipäällikkö Pauliina Pohjolaa ja uravalmentaja Pia Koukkulaa.

Suosituimmat

Saattaisit olla myös kiinnostunut...

08.12.2024 — Organisaation muutostilanteet

Inhimillisyys ja vastuullisuus ovat muutosneuvotteluiden ytimessä

Monet julkisen sektorin toimijat ovat uudenlaisen tilanteen edessä. Hallituksen toteuttamien leikkausten vuoksi julkisissa organisaatioissa tehdään mittavia...

Lue lisää
09.04.2024 — Organisaation muutostilanteet

Inhimillisyys apuun muutosneuvotteluissa

Sanalla muutosneuvottelut – ja sen edeltäjällä, yhteistoiminta- eli yt-neuvotteluilla – on karu kaiku. Vaikka neuvotteluita voidaan käydä monenlaisissa...

Lue lisää
28.03.2024 — Uutinen

Tiedote: Mirja Hosionaho aloittaa Sarasen toimitusjohtajana 1.4.2024

Sarasen toimitusjohtajana toiminut Janne Lindfors siirtyy Oppiminen ja Hyvinvointi – liiketoiminta-alueen vetäjäksi Baronalle. Sarasen toimitusjohtajana...

Lue lisää