17.05.2021 — Työ ja Ura

Työnhaku 2021 – mitä yrityksissä odotetaan hakijoilta?

Kirjoittaja
Saranen Consulting

Työn hakeminen muuttuu koko ajan. Jotta onnistuisit paremmin sanoittamaan työhakemuksia sekä loistamaan työhaastatteluissa, olisi hyvä ymmärtää hieman yritysten odotuksia tämän hetken työnhakijoilta. Sarasen Career Coach Marika Neirama on avaamassa työnhaun viimeisimpiä vinkkejä.

Aikoinaan on saattanut riittää, että kävelee työnantajan ovesta sisään ja kertonut olevansa työtä vailla. Nykyisin tilanne on kovin erilainen. Usealla alalla kilpailu työpaikoista on kovaa, ja työpaikkailmoituksissa monesti luetellaan iso lista vaatimuksia työnhakijoille.

Työnhaku koetaankin kovin usein haasteelliseksi. Kun Googleen kirjoittaa sanaparin ”työnhaku on”, niin hakukone tarjoaa hakuvaihtoehdoksi mm. ”työnhaku on rankkaa”, ”miksi työnhaku on niin vaikeaa?” ja ”työnhaku ei onnistu”. Usein työnhakijat saattavatkin törmätä tilanteeseen, jossa työnhakujakso venyy pidemmäksi, kuin olisi ajatellutkaan.

Rekrytoijat arvostavat motivaatiota yli muun

Vielä 10 vuotta sitten esimerkiksi IT-alan rekrytoinneissa katsottiin tarkasti hakijoiden osaamisalueita CV:stä, ja yritykset määrittelivät tarkan haettavan roolin osaamistason. Sarasen Career Coach Marika Neiraman mielestä asenteesta on tullut yhä tärkeämpi ominaisuus työpaikan saamisessa.

”Aiemmin työnantaja avasi ilmoituksen, ja jäi odottelemaan sopivia hakemuksia saapuvaksi. Näin ei kuitenkaan kaikissa tehtävissä useinkaan enää ole, sillä valmiista asiantuntijoista on yhä useammin pulaa. Yritykset ovat yhä valmiimpia kouluttamaan itse tekijöitä eri väylien kautta, kuten rekrytoivan koulutusohjelman avulla. Asenteesta on tullut entistä tärkeämpi erottautumistekijä hakijoille, ja se on rekrytoivissa yrityksissäkin lähes poikkeuksetta tärkein rekrytointiperuste”, Neirama kertoo.

"Asenteesta on tullut entistä tärkeämpi erottautumistekijä hakijoille, ja se on rekrytoivissa yrityksissäkin lähes poikkeuksetta tärkein rekrytointiperuste."

Duunitorin julkaisemassa kansallisessa rekrytointitukimuksessa 2021 kysyttiin yli kahdeltasadalta rekrytoinnin ammattilaiselta, että mitkä hakijan tiedot ratkaisevat eniten rekrytointipäätökseen.

Tutkimuksen perusteella tärkeimmäksi koettiin nimenomaan hakijan motivaatio työtehtävää kohtaan. Sen lisäksi yrityksissä arvostettiin eniten henkilön sopivuutta yrityskulttuuriin sekä aikaisempaa työkokemusta. Vähiten tärkeäksi koettiin iän, sukupuolen ja kansallisuuden lisäksi mm. kansainvälisyys, edellisen työsuhteen päättymisen syy ja aukot työhistoriassa.

”Moni työnhakija nostaa työnhaunvalmennuksissamme iän olevan esteenä työllistymiselle. Olen itse aina sanonut, että näin ei ole, sillä asenne ratkaisee. On totta, että kilpailua voi olla enemmän kokeneempien hakijoiden kesken, koska vastaavanlaisia profiileita on enemmän tarjolla. Pitkä kokemus kannattaa kuitenkin kääntää ehdottomasti omaksi vahvuudeksi. Kannattaa kiteyttää omaan myyntipuheeseen, että mitä kaikkea osaamista pystyy ottamaan haltuun”, Neirama kertoo.

Anna työhakemuksessa persoonasi kukkia

Omista harrastuksistaan kannattaa aina mainita työhakemuksissa. Ne eivät ole rekrytointiperuste, mutta kertovat jo hieman enemmän itsestä ja persoonasta. Partiolainen voi esimerkiksi kertoa omista tiimityötaidoistaan tai urheilija tavoitteellisuudestaan viedä asioita maaliin. Neiraman mielestä hakemuksissa kannattaakin mennä rohkeasti persoona edellä.

”Itse toivoisin, että hakemuksissa näkyisi oma persoona. Rohkeimmat nauhoittavat videolle omat ajatuksensa. Välttämätöntä tämä ei kuitenkaan ole – perinteisellä hakemuksella pärjää hyvin. Aito innostus ja kiinnostus tulee välittyä työnantajaa ja tehtävää kohtaan hakemustekstissä sekä ansioluettelon profiilissa.”

"Pohdimme yhdessä, että jos tehtävään hakee sata hakijaa, niin onko tämä se hakemus, jonka itse valitsisi joukosta haastatteluun. Hän totesi, että ei ole."

Neirama antaa esimerkin, kuinka työhakemuksessa nostettiin omaa persoonaa ja motivaatiota onnistuneesti esille:

”Eräs valmennettavani kerran kysyi, millä hän voisi saada unelmiensa työpaikan autoalalta. Katsoimme yhdessä hakupapereita, ja hänen hakemuksensa oli hyvin tyypillinen. Hän kertoi olevansa positiivinen, reipas ja hyvä tiimipelaaja. Pohdimme yhdessä, että jos tehtävään hakee sata hakijaa, niin onko tämä se hakemus, jonka itse valitsisi joukosta haastatteluun. Hän totesi, että ei ole."

"Toisessa versiossa hän kertoi tiivistetysti elämäntarinansa. Miten hän oli vaarin kanssa rakennellut autoja, ja kuinka bensa virtaa hänellä suonissa. Hymyilytti, sillä se oli upea hakemus, ja hän pääsi haastatteluun.”

Osaamisen sanoittaminen työhakemukseen

Suomalaiset ovat vaatimatonta kansaa, ja usein emme halua liikaa kerskailla omilla saavutuksilla tai osaamisella. Työnhaussa on kuitenkin paikkansa omakehulle. Taitojen, koulutuksien ja ohjelmistojen lisäksi kannattaa tuoda esille myös omia erityisiä työskentelytapoja sekä työsaavutuksiaan.

”Oman osaamisen sanoittaminen koetaan usein hankalaksi, koska itseä on vaikea kehua. Kannattakin kysyä apua tutuilta tai vaikka vanhoilta kollegoilta, että mikä minun tavassani tehdä työtä on erityistä”, Neirama vinkkaa.

"Kannattakin kysyä apua tutuilta tai vaikka vanhoilta kollegoilta, että mikä minun tavassani tehdä työtä on erityistä."

Onnistu videohaastattelussa

Viimeinen vuosi on osoittanut, että rekrytointiprosesseista on tullut digitalisaation vuoksi myös nopeampaa. Haastatteluita käydään videon välityksellä, joka tekee ajan ja paikan sopimisesta ketterämpää. Videohaastatteluihin kannattaa valmistautua näillä kymmenellä vinkillä! Ensimmäinen ja tärkein asia on kuitenkin muistaa ja uskaltaa pitää kamera päällä.

”Kaikki eivät muista tai halua laittaa kameraa päälle haastattelussa. Sen kuitenkin suosittelisin tehtävän, jotta keskustelusta tulee henkilökohtaisempaa. Useimmissa puhelimissa on kamera, jos ei ole omaa tietokonetta. Tekniikkaa voi harjoitella vaikka tutun kanssa ennen tapaamista”, Neirama neuvoo.

Tsemppiä työnhakuun!

 

Oletko työnhaussa? Katso avoinna olevat haut pian käynnistyviin rekrytoiviin koulutusohjelmiin tästä!

Suosituimmat

Saattaisit olla myös kiinnostunut...

08.12.2024 — Organisaation muutostilanteet

Inhimillisyys ja vastuullisuus ovat muutosneuvotteluiden ytimessä

Monet julkisen sektorin toimijat ovat uudenlaisen tilanteen edessä. Hallituksen toteuttamien leikkausten vuoksi julkisissa organisaatioissa tehdään mittavia...

Lue lisää
09.04.2024 — Organisaation muutostilanteet

Inhimillisyys apuun muutosneuvotteluissa

Sanalla muutosneuvottelut – ja sen edeltäjällä, yhteistoiminta- eli yt-neuvotteluilla – on karu kaiku. Vaikka neuvotteluita voidaan käydä monenlaisissa...

Lue lisää
28.03.2024 — Uutinen

Tiedote: Mirja Hosionaho aloittaa Sarasen toimitusjohtajana 1.4.2024

Sarasen toimitusjohtajana toiminut Janne Lindfors siirtyy Oppiminen ja Hyvinvointi – liiketoiminta-alueen vetäjäksi Baronalle. Sarasen toimitusjohtajana...

Lue lisää