06.10.2017 — Rekrytointi

Työuran muutos, työnhaku ja yksi toteutunut työunelma

Kirjoittaja
Saranen Consulting

Olet sitten työnhakija tai henkilöstöstäsi huolehtiva HR-päättäjä, tämä kirjoitus on sinulle. Lue tarina upeasta onnistumisesta – työunelman toteutumisesta.

Lisäksi saat vinkit, miten voit toteuttaa onnistumistarinan myös omaa työuraasi tai toisten työuria koskevassa muutostilanteessa.

Muutos johti uuteen työhön – lopulta helposti, mutta ei lainkaan itsestään

”Uusi työ löytyi uudella tavalla yrityksestä, jota en olisi itse löytänyt. Tuntui, että hakemus vaan osui juuri oikeaan kohtaan ja oikeaan aikaan. Nyt ihan ihmettelen miten helposti kaikki järjestyi.”

Näin kommentoi Heidi Talasjoki, joka on 3.10.2017 aloittanut uudessa työssä Greenstep Oy:n markkinointi- ja myyntikoordinaattorina yli puoli vuotta kestäneen työnhaun jälkeen. Vaikka Heidi nyt arvioi, että kaikki järjestyi lopulta helposti, ei työpaikka syntynyt itsestään.

Työnhaku alkoi tammikuussa 2017. Ensin Heidi kontaktoi omia verkostojaan, ja helmi-maaliskuun vaihteesta alkaen lähetti työhakemuksia. Loppukeväästä alkoi tulla työnhaku-uupumusta. Tukena ei ollut työyhteisöä, joka Heidillekin on työelämässä ollut se innostusta ja motivaatiota tuova voimavara. Työnhaku oli yksinäistä ja yksin tekeminen rankkaa.

”Jopa rankempaa kuin tavallinen työelämä. Työttömyys on koko ajan mielessä. Siitä ei pääse oikein irti, vaikka yrittäisi joskus pitää vapaapäivän.”

Kesäkuun paikkeilla Heidi aloitti Äkkilähtö työhön -valmennuksessa. Saranen Consulting Oy:n palvelussa hän sai henkilökohtaisen uravalmentajan ja pääsi mukaan työnhaun ryhmävalmennuksiin.

”Parasta oli henkilökohtainen haastattelu. Konsultti toi uusia ajatuksia siitä, mitä painottaa työnhaussa, ja mitä kulmia omasta osaamisesta ja kokemuksesta voi ja kannattaa nostaa esiin.”

Yksintekemisen jälkeen oli hyvä nähdä oma kokemus ja kompetenssit uudessa valossa yhdessä ammattilaisen kanssa. Lisäksi ryhmätilaisuuksissa sai arvokasta vertaistukea. Ryhmästä sai rohkeutta toimia:

”Muistan, että kesällä LinkedIn -profiilissani oli joku käynyt katsomassa CV:täni. Ryhmätilaisuudessa toiset ehdottivat, että soita hänelle perään. Soittaminen ei ollut edes tullut mieleeni, mutta toisten kannustuksesta rohkaistuin ja soitin – ja pääsin haastatteluun!”

Vaikkei tämä yhteydenotto johtanut työpaikkaan, Heidille tallentui muistiin vahvasti onnistuminen, josta pystyi taas ammentamaan energiaa ja hyvää fiilistä työnhakuun.

Fiilis kantoi syksyyn, jolloin Heidi osallistui Sarasen Career Campuksen rekrytointipäivään. Tilaisuudessa rekrytoivat yritykset olivat esittelemässä toimintaansa, ja työnhakuun vinkkejä antoivat Barona-konsernin rekrytoinnin ammattilaiset.

”Täällä pääsi kuulemaan yrityksiä, mikä oli hieno juttu. On hyvä, että kasvuyritysten rekrytarpeet tuotiin esiin tilaisuudessa niin konkreettisesti. Tällaiseen en ollut törmännyt missään muualla aiemmin.”

Greenstep Oy ei ollut Heidille entuudestaan tuttu, eikä yritys luultavasti olisi löytynyt omin neuvoin ilman tilaisuutta. Se kuitenkin herätti tilaisuudessa Heidin kiinnostuksen, ja hän päätti heti, että laittaa pian hakemuksen vetämään.

Yrityksessä puolestaan oli hiljattain pohdittu osaajatarpeita, mutta rekrytointeihin ei ollut vielä edetty. Tarvetta kuitenkin oli useampaan erilaiseen rooliin eri osastoilla. Heti alussa Heidiltä kysyttiin suoraan, mitä olet tehnyt, ja mitä haluaisit nyt tehdä. Tässä kohtaa oli hyötyä, että pohjatyö oli tehty kunnolla. Monipuolinen tausta ja oma näkemys osaamisesta antoi hyvän pohjan ehdottaa roolia, johon tarttua. Yhdessä lähdettiin kuitenkin pian miettimään, mitä asioita Heidi ottaisi vastuulleen nyt, ja mihin suuntaan roolia kehitetään eteenpäin myöhemmin.

”Tuntui hyvältä, ja tuli iloinen mieli, kun rekrytointiin suhtauduttiin tällä tavalla. Ihan uusi kokemus! Ikinä ennen ei olla tällä tavalla otettu kiinni taustasta, ja mietitty heti alussa jo tulevaakin.”

Hyvältä Heidistä tuntuu myös yrityksen suhtautuminen uusiin työntekijöihin. Työt alkavat kahden päivän perehdytyksellä.

”Hienoa, että alussa voi rauhassa tutustua ja ottaa uusia asioita vastaan. Todella positiivinen rekrykokemus!”

Työnhakuosaaminen on tärkeä kompetenssi

Career Campus on Sarasen työnhaku- ja muutospalveluiden ytimenä ja kasvun moottorina, joka on kaikkien valmennettavien käytössä. Asiakkaat tulevat mukaan paitsi työnhakupalveluiden myös yritysten henkilöstön uudelleentyöllistymistä tukevien muutospalveluiden kautta.

Heidinkin painottama henkilökohtainen työnhaun valmennus ja ohjaus ovat Sarasen muutospalveluiden ja Career Campuksen ydin. Työnhakijan oma uravalmentaja kulkee rinnalla koko prosessin ajan, ohjaa oikeisiin koulutuksiin, auttaa hiomaan omaa työnhakuprofiilia, ja kannustaa ja motivoi eteenpäin silloinkin, kun asiat tuntuvat hankalilta.

Uravalmentajan kanssa voi pohtia myös laajemmin oman uran suuntaa ja suuntaamista, elämän tarkoitusta tai etsiä vastausta kysymykseen: ”Mitä minusta tulee isona?” CV:tä tehdään ja parannellaan yhdessä työskennellen. Tarpeen mukaan hakijalle voidaan tehdä myös esimerkiksi työskentely- ja motivaatiotyylin kartoitus, tai hänet voidaan ohjata vaikkapa haastattelusparraukseen suorahakukonsultin luo. Tietä omaan ura- ja työllistymistavoitteeseen ohjataan käytännön toimintasuunnitelmilla yksilöllisesti jokaisen oman tilanteen ja tavoitetason mukaan.

Tärkeintä on paitsi löytää jokaiselle se oman uran seuraava askel uudessa työssä, koulutuksessa tai vaikka yrittäjänä, antaa jokaiselle eväitä pärjätä työmarkkinoilla myös pidemmällä tähtäimellä. Kun hyvä CV on koossa, sitä on helppo ylläpitää. LinkedIn-profiilin kanssa alkuun päästyä omaa profiilia voi ja kannattaa hyödyntää verkostoitumiseen ja ammatilliseen kehittymiseen jatkuvamminkin.

Työnhaku on taito, työnhakuosaaminen kompetenssi. Hyväksi kehittyäkseen se vaatii harjoitusta, mutta kerran vahvistuttuaan se on helposti hyödynnettävissä uudelleen työuraa myöhemminkin ohjaavissa muutostilanteissa.

Sarasen Career Campuksella työnhakijat kohtaavat työnantajat

Muutos työmarkkinoilla on pysyvää, ja työnhakua pitääkin jatkossa tehdä entistä jatkuvammin. Työnhakutaitojakin tulisi kehittää ja ylläpitää myös silloin kun on työssä. Enää töitä ei haeta pelkkien hakuilmoitusten perässä silloin kun on pakko, vaan omaa uraa voi ja kannattaakin johtaa jatkuvasti omista tavoitteista ja kiinnostuksista käsin.

Oman uran johtaminen asettaa osaajille uudenlaisia taitovaatimuksia, ja juuri tässä Saranen luo asiakkailleen kilpailuetua työmarkkinoilla: asioita ei tarvitse jahkata yksin, vaan apuna ovat työnhaun ja valmennuksen ammattilaiset, työnhakuosaamista vahvistavat koulutukset ja tilaisuudet verkostoitua toisten osallistujien sekä suoraan kasvualojen yritysten kanssa.

Koulutusten ja workshoppien lisäksi Career Campuksen ainutlaatuisena lisänä ovatkin kuukausittaiset työmarkkinaymmärrystä ja -tietoutta lisäävät pienemmät ja isommat tilaisuudet. Näissä työnhakijat, ammattirekrytoijat sekä lisää motivoituneita osaajia hakevat kasvuyritykset kohtaavat eri tavoin – infotilaisuuksissa, lounailla, messutapahtumissa, jne.

Juuri tällaisessa rekrytointipäivässä syntyi ensikohtaaminen Heidi Talasjoen ja hänen uuden työnantajansa Greenstep Oy:n välillä.

Näin kohtaamista kommentoi Greenstepin HR Manager Taru Laukkanen:

”Greenstep on tällä hetkellä vahvassa kasvussa – rekryämme paljon ja haluamme tehdä yritystä tunnetuksi. Tähän asti emme ole juuri markkinoineet itseämme työnhakijoiden suuntaan, ja tässä oli uusi tapa meille tulla esiin sopiville hakijakandidaateille.

Saimme tilaisuuden perusteella useampia hakemuksia, joista nyt tämä yksi on päätynyt rekrytointiin. Kaikkien hakemukset tai profiilit eivät vielä ole kohdanneet tarvettamme, mutta tästä on hyvä jatkaa prosessia.

Rekrytoinneissa kaikki kuitenkin kulminoituu siihen, että yrityksellä on työnantajana hyvä maine. Se tarkoittaa myös, että tekee työstä ja työkulttuurista mielenkiintoista. Imago ei kuitenkaan ole mikään päälle liimattu kuva, vaan perustuu käytännön näyttöihin ja todellisiin tekoihin. Työnhakijat juttelevat keskenään paljonkin eri kanavissa, ja työnantajamainetta voi hallita vain hoitamalla asiat hyvin koko ajan.

Positiivinen yritysimago ja hyvä työnantajamaine kantaa hedelmää pitkällä aikavälillä, heijastuen myös rekrytointeihin.”

Ole rohkea, tee itsestäsi mielenkiintoinen

Saranen toteuttaa työuria suurella sydämellä. Osallistuja-asiakkaat autetaan uuden uran alkuun, ja unelmien toteuttamiseksi ideoidaan jatkuvasti uusia toimia ja keinoja. Yrityksille Sarasen muutospalvelut puolestaan mahdollistavat työntekijöistä huolehtimisen myös silloin kun työt yrityksessä päättyvät. Henkilö itse on kuitenkin aina palvelun keskiössä – pääroolissa.

Työnhaussa menestyy se, kuka on aktiivinen ja myös hyödyntää itselle tarjolla ja käytössä olevia palveluita – ja vie oppimansa asiat käytäntöön niin työnhaun dokumentteihin kuin toimintatapoihinkin.

Tästä nyt Greenstepillä uudessa työssä aloittanut Heidi Talasjoki on oivallinen esimerkki.

Vinkkinä työnhakijoille Heidi itse korostaa seuraavaa:

”Kannattaa verkostojen kautta etsiä vertaistukea, jotta pääsee vaihtamaan ajatuksia, tuulettamaan ja jakamaan kokemuksia. Työnhaussa ei ole kyse siitä, etteikö olisi hyvä, vaan pitää löytää se oma juttu ja oma paikka.

Oman jutun oivaltaminen vaatii työtä ja paljon omaa pohdintaa. Hakemuksia pitää miettiä ja räätälöidä, miettiä tarkkaan, miten missäkin haussa asiat esittää niin että oma osaaminen ja ”paketti” olisi houkutteleva, mielenkiintoinen rekrytoijalle.”

Samoilla linjoilla on Greenstepin Taru Laukkanen:

”CV:ssä ja hakemuksessa luotetaan usein liikaa titteleihin. Kuitenkin kannattaisi tuoda esiin, mitä on tehnyt ja omat osaamiset vähän laajemminkin.

Jo hakemusta varten kannattaa myös itse miettiä yritystä, johon on hakemassa, ja maalata kuvaa siitä, minkälaisissa projekteissa voisi olla mukana. On hyvä täsmentää, mistä voi ottaa vastuuta heti ja mihin suuntaan itse haluaisi omaa rooliaan kehittää. Mitä tarkemmin itse esittää osaamistaan sekä näkemystään omasta roolista yrityksessä, sitä helpompi rekrytoijan on käsitellä hakemusta ja miettiä hakijan mahdollista toimenkuvaa.”

Kaikki voi todella tapahtua helposti ja vaivattomasti - mutta ei suinkaan itsestään. Teot tuottavat tuloksia.

Ole rohkea, tee itsestäsi mielenkiintoinen - edustat sitten itseäsi tai yritystäsi!

Suosituimmat

Saattaisit olla myös kiinnostunut...

09.04.2024 — Organisaation muutostilanteet

Inhimillisyys apuun muutosneuvotteluissa

Sanalla muutosneuvottelut – ja sen edeltäjällä, yhteistoiminta- eli yt-neuvotteluilla – on karu kaiku. Vaikka neuvotteluita voidaan käydä monenlaisissa...

Lue lisää
28.03.2024 — Uutinen

Tiedote: Mirja Hosionaho aloittaa Sarasen toimitusjohtajana 1.4.2024

Sarasen toimitusjohtajana toiminut Janne Lindfors siirtyy Oppiminen ja Hyvinvointi – liiketoiminta-alueen vetäjäksi Baronalle. Sarasen toimitusjohtajana...

Lue lisää
19.03.2024 — Organisaation muutostilanteet

Älä unohda itseäsi, esihenkilö!

Muutosneuvottelut ovat raskaita prosesseja koko työyhteisölle – myös esihenkilöille. Vaikeassa tilanteessa kaikki menee harvoin nappiin, ja esihenkilöiden...

Lue lisää