23.09.2020 — Osaamisen uudistaminen

Veikö korona työn? Kalibroi urakompassisi kohti uutta

Mare Grannenfelt
Kirjoittaja
Mare Grannenfelt

2020 on sekoittanut työelämän pakkaa. Keväällä eskaloitunut koronakriisi vaikutti suoraan tai välillisesti läpi toimialojen. Heinäkuussa työttömien työnhakijoiden lukumäärä oli 387 500. Se on 118 500 enemmän kuin vuoden 2019 kesäkuussa. Luvut ovat erittäin korkeita ja huolestuttavia niin yritysten kuin yksilöiden näkökulmasta 

Muutostilanne, lomautus tai jopa irtisanominen pysäyttää. Joillain tyhjentynyt työkalenteri on tarjonnut tilaa uusille ajatuksille suorittamisen sijaan. Monet ovatkin pohtineet omaa elämäänsä ja kyseenalaistaneet koronaa edeltävän ajan prioriteetit, arvomaailman, joka saattaa heijastella myös työuraan ja siihen liittyviin valintoihin. Mitä seuraavaksi? 

Itsetuntemus ohjaa myös uravalintoja 

Suuri osa asiantuntijatyötä tekevistä visioi oman uransa asteittain eteneväksi putkeksi roolista toiseen edeten. Uraputkiajattelu antaa hyvin vähän tilaa sivuraiteille tai täyskäännöksille, ja on jatkuvasti kehittyvässä osaamisympäristössä kankea ja vanheneva ajatusmalli.  

Riski aseman tai etenemismahdollisuuksien menettämisestä voi ohjata uravalintoja enemmän kuin sisäinen tahto tai omat kyvykkyydet. Kun menettämisen pelko alenee, on helpompi kuunnella sitä, mitä oikeasti haluaa. Tällöin voi herätä tarve kääntää oman osaamisen kehityssuuntaa, vaihtaa täysin uudelle alalle tai yrittäjyyteen. Oman osaamisen kehittäminen uutta opiskelemalla tai nykyisen osaamisen päälle päivittämällä rakentaa omaa työuraa eteenpäin, vaikka työsuhdetta ei juuri nyt olisikaan. 

Ole siis rehellinen itsellesi ja mieti, mikä on sinulle oikea ja palkitsevin tapa elää elämääsi ja kalibroi urakompassisi kohti uutta. 

Kouluttautuminen ei aina vaadi vuosia 

Koronan myötä uusia koulutusmahdollisuuksia on ilmaantunut huimasti. Monet opinahjot tarjoavat opetusta ilmaiseksi ja verkko on täynnä keinoja oppia uutta itsenäisesti. Tapoja kouluttautua löytyy tutkinto-opiskelusta yksittäisiin kursseihin niin livenä kuin verkossa, oli lähtötasosi ja tavoitteesi mikä tahansa.  

Selkeämmän opinnoista työhön -polun tarjoaa esimerkiksi rekrytoiva koulutusohjelma, missä uuden opiskelu tähtää suoraan työpaikkaan yhteistyöyrityksessä. Räätälöidyt koulutusohjelmat koulivat osallistujista oman alueensa asiantuntijoita aloille, joilla osaajista on pulaa.  

Vaikka irtisanominen tai lomautus työstä on aina ikävä hetki, se voi tarjota mahdollisuuden tehdä ratkaisuja, joita et muuten uskaltaisi tehdä - kuunnella ja seurata työunelmiasi. Muutoksesta voi seurata unelmiesi ura, uskalla tavoitella sitä. 

Etsitkö uutta suuntaa urallesi?

Sarasen järjestämien rekrytoivien koulutusohjelmien ja lyhytkoulutusten avulla voit päästä ohituskaistalta uudelle uralle. Tutustu rekrytoiviin koulutusohjelmiin täältä!

Suosituimmat

Saattaisit olla myös kiinnostunut...

09.04.2024 — Organisaation muutostilanteet

Inhimillisyys apuun muutosneuvotteluissa

Sanalla muutosneuvottelut – ja sen edeltäjällä, yhteistoiminta- eli yt-neuvotteluilla – on karu kaiku. Vaikka neuvotteluita voidaan käydä monenlaisissa...

Lue lisää
28.03.2024 — Uutinen

Tiedote: Mirja Hosionaho aloittaa Sarasen toimitusjohtajana 1.4.2024

Sarasen toimitusjohtajana toiminut Janne Lindfors siirtyy Oppiminen ja Hyvinvointi – liiketoiminta-alueen vetäjäksi Baronalle. Sarasen toimitusjohtajana...

Lue lisää
19.03.2024 — Organisaation muutostilanteet

Älä unohda itseäsi, esihenkilö!

Muutosneuvottelut ovat raskaita prosesseja koko työyhteisölle – myös esihenkilöille. Vaikeassa tilanteessa kaikki menee harvoin nappiin, ja esihenkilöiden...

Lue lisää