02.03.2016 — Työnhaku

Viisi vinkkiä pikahaastatteluun: vakuuta tuleva työnantajasi

Kirjoittaja
Saranen Consulting

Deittimaailmasta tutut pikatreffit ovat rantautuneet suomalaiseen työelämään. Saranen Consultingin järjestämässä Wanted-rekrytointitapahtumassa niihin pääsee tutustumaan käytännössä.

Pikahaastattelu tarjoaa mahdollisuuden päästä tapaamaan työnantajia ohi perinteisen rekrytointiprosessin. Normaalisti rekrytoijaa pääsee tapaamaan vasta hakupapereiden vakuutettua. Jos oma osaaminen ei täysin istu haettuun tehtävään, voi erinomainen persoonallisuus ja potentiaali jäädä paperien taakse piiloon. Pikahaastattelussa pääsee puolestaan etenemään persoona edellä.

Pikahaastattelu on myös perinteistä työhaastattelua rennompi tilaisuus, mutta sen merkitys työllistymisen kannalta voi olla kiistaton. Keräsimme vinkkejä, joiden avulla selviät pikahaastattelusta voittajana:

Ensivaikutelma syntyy positiivisuudesta

Ensivaikutelman merkitystä missä tahansa sosiaalisessa kontaktissa ei kannata vähätellä. Siinä, missä perinteisessä työhaastattelussa ensivaikutelma muodostuu parissa minuutissa, vain viisi minuuttia kestävässä pikatyöhaastattelussa kyse on sekunneista. Ulospäin huokuva positiivisuus, asiallisen jämäkkä kädenpuristus ja ystävällinen katsekontakti ovat loistavia käyntikortteja rekrytoijan vakuuttamiseksi.

Tarkan aikataulun myötä täsmällisyys korostuu

Perinteisessä työhaastattelussa rekrytoija useimmiten ymmärtää, jos työnhakija on esimerkiksi liikenneolosuhteiden vuoksi pari minuuttia myöhässä. Pikahaastattelussa kuitenkin jo minuutti on viidesosa koko haastattelun kestosta, joten ajoissa paikalla olemisen tärkeys korostuu entisestään. Ethän halua hukata tulevan urasi kannalta ratkaisevia hetkiä?

Mieti mitä osaamista voit tarjota työnantajalle

On aivan tavallista, että joskus jännittyneenä unohtaa kertoa merkityksellisenä pitämiään asioita. Pikahaastattelussa valitettavasti aikaa miettimiseen on vain vähän, joten oma puheenvuoro kannattaa suunnitella etukäteen mahdollisimman hyvin. Kannattaa miettiä, mitä minä osaan, mistä olisi tälle työnantajalle hyötyä ja tuoda se esille. Tarvittaessa voit käyttää muistiinpanoja, jotta tärkeä asia ei varmasti jää sanomatta. Kerro kattavasti, mutta tiiviisti osaamisestasi, taustastasi ja luonteestasi. Muista adjektiivien luettelemisen sijaan kertoa konkreettisin esimerkein, mitä hyötyä esimerkiksi joustavuudestasi ja sosiaalisuudestasi on ollut työelämässä.

Kysy asioista, joilla on sinulle merkitystä

Oma vuoro kysyä kannattaa käyttää harkiten. Tutustu etukäteen yritykseen ja mieti kysyttäväsi sen perusteella. Jos olet jo löytänyt valmiit vastaukset moniin mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin, voit kertoa senkin. Varteenotettava vaihtoehto kysymykseksi voi olla vaikka: ”Olen tutustunut yritykseenne ja mm. etenemismahdollisuudet teillä vaikuttavat loistavilta, mutta millainen persoona pärjää tiimissänne?”

Printtaa CV mukaan

Paperittomuus on arkipäivää monella työpaikalla, eikä valmiiksi printattua CV:tä välttämättä tarvitse enää työhaastatteluun mukaan. Pikahaastattelussa kuitenkin CV yhteystietoineen on rekrytoijalle konkreettinen muistilappu hakijasta ja hänen on helppo palata sen kautta mielenkiintoisen hakijan ääreen. CV:hen liitetty valokuva auttaa palauttamaan hakijan paremmin mieleen myös persoonana. Sopiva aika antaa CV rekrytoijalle on haastattelun päätteeksi, jotta voitte keskittyä itse haastattelussa keskusteluun CV:n selaamisen sijaan.

Onnea tapaamisiin!

Suosituimmat

Saattaisit olla myös kiinnostunut...

09.04.2024 — Organisaation muutostilanteet

Inhimillisyys apuun muutosneuvotteluissa

Sanalla muutosneuvottelut – ja sen edeltäjällä, yhteistoiminta- eli yt-neuvotteluilla – on karu kaiku. Vaikka neuvotteluita voidaan käydä monenlaisissa...

Lue lisää
28.03.2024 — Uutinen

Tiedote: Mirja Hosionaho aloittaa Sarasen toimitusjohtajana 1.4.2024

Sarasen toimitusjohtajana toiminut Janne Lindfors siirtyy Oppiminen ja Hyvinvointi – liiketoiminta-alueen vetäjäksi Baronalle. Sarasen toimitusjohtajana...

Lue lisää
19.03.2024 — Organisaation muutostilanteet

Älä unohda itseäsi, esihenkilö!

Muutosneuvottelut ovat raskaita prosesseja koko työyhteisölle – myös esihenkilöille. Vaikeassa tilanteessa kaikki menee harvoin nappiin, ja esihenkilöiden...

Lue lisää