Kääntäjäksi valmistunut joensuulainen Anni Mönttinen, 28, pohti uransa suuntaa, kun työtilanne alalla ei näyttänyt valoisalta. Ohjelmointikärpänen puraisi Code Bootcamp -intensiivikoulutuksessa, ja siitä Anni hakeutui Code Academy -rekrytoivaan koulutusohjelmaan. Ohjelman jälkeen Anni työllistyi Nolwenturelle ja työskentelee nyt Junior Software Engineerina. Kysyimme Annilta kokemuksistaan alanvaihdosta, Code Bootcampista ja Code Academysta!
Miksi päädyit hakemaan Code Bootcampiin?
Valmistuin Itä-Suomen yliopistosta kesällä 2019 pääaineenani englannin kieli ja kääntäminen. Kääntäjien työtilanne ei kuitenkaan ole paras mahdollinen, ja itsekin löysin valmistumisen jälkeen vain osa-aikatöitä litteroijana ja tekstittäjänä. Työtä ei kuitenkaan ollut tarjolla niin paljon, että sillä olisi voinut elää. Toisinaan hain myös paikkoihin, joilla ei ollut mitään tekemistä koulutukseni kanssa, mutta näihin paikkoihin sain harvoin edes haastattelukutsua.
TE-toimistolta vinkattiin, että voisin olla yhteydessä Joensuun Luotsiin. Siellä lähdimme duuniagentin kanssa selvittämään, mitä voisin seuraavaksi tehdä. Mainitsin alkukartoituksen yhteydessä sivulauseessa, että olin yliopiston viimeisenä vuotena käynyt pari ohjelmointikurssia ihan kokeilumielessä, mutta duuniagenttini tarttui tähän tietoon välittömästi. Hän kysyi, kiinnostaisiko ohjelmointiala minua, ja hetken mietittyäni vastasin, että kyllä tavallaan, mutta en varmasti osaa tarpeeksi noiden parin kurssin pohjalta. Minua ei myöskään huvittanut lähteä ihan heti istumaan taas vuosikausiksi koulun penkille.
Minua ei myöskään huvittanut lähteä ihan heti istumaan taas vuosikausiksi koulun penkille.
Duuniagenttini kuitenkin sanoi, että jos kiinnostusta on, niin laitetaan ainakin ajatus hautumaan. Muutama viikko myöhemmin hän laittoikin minulle sähköpostia, jossa oli linkki Code Bootcamp -koulutukseen. Kuuden viikon koulutus, eikä ohjelmointitaustaa tarvita. No kokeillaan, ajattelin.
Millainen kokemus Code Bootcamp oli?
Code Bootcampin haastattelu sujui mielestäni hyvin. Toin esille omaa osaamistani, joka on suurimmaksi osaksi humanistiselta puolelta, ja se kannatti. Mielestäni monilla aloilla arvostetaan nykyään sitä, että ihmisellä on laaja-alaisempaa osaamista ja tietoa muiltakin aloilta, sillä näitä tietoja voidaan yleensä hyödyntää. Alanvaihtajan ei siis kannata peitellä menneisyyttään, sillä aiempi osaaminen voi olla melkoinen valttikortti. Toin esille myös omaa motivaatiotani, mikä oli tärkeämpää kuin aiempi ohjelmointikokemus.
Kuuden viikon koulutuksessa opittavaa oli paljon, ja pakko myöntää, että välillä vauhti oli melkoinen ja mukana pysyminen oli hieman haastavaa varsinkin siinä vaiheessa, kun ohjelma vaihtui koronan myötä lennosta lähiopetuksesta etäopetukseen. Tästäkin kuitenkin selvittiin, ja opin jotain uutta jokaisena koulutuspäivänä. Kävimme todella laajasti läpi erilaisia aihealueita, ja teknologiakouluttajan valtaisaa tietomäärää ei voinut kuin ihailla. Osa siitä luultavasti siirtyi koulutuksen aikana omaankin päähän. Koulutuksessa opitut asiat tukivat erinomaisesti harjoittelua, sillä käytössä oli tismalleen samoja teknologioita.
Entä millainen kokemus Code Academy oli?
Bootcampin jälkeen Code Academy toimi aika selvänä jatkumona, ja ohjelmointikärpänen oli päässyt sen verran puraisemaan, ettei hakemista tarvinnut kahta kertaa miettiä. Academyyn hakiessa olin siitä onnellisessa asemassa, että minulle löytyi harjottelupaikka itse asiassa Bootcampin teknologiakouluttajan yritykseen Nolwenturelle, ja koska hän siis tunsi minut jo käydyn ohjelman pohjalta, haastatteluja ei tarvinnut edes tehdä. Pääsin ohjelman ajaksi töihin Software Engineer Trainee -nimikkeellä.
Harjoittelun alun teki haastavaksi se, että koronatilanne oli siinä vaiheessa mahdollisesti pahimmillaan koko kevään aikana, ja työ hoidettiin siis suurimman osan ajasta etänä. Onneksi kuitenkin samassa projektissa työskenteleviltä tiimikavereilta ja yrityksen Slack-kanavilta sai vastauksia nopeasti, jos jotain ongelmia tuli. Työkaverit ovat kaikki olleet todella mukavia, vaikka joidenkin kanssa olen päässyt vähän harvemmin juttusille vallitsevan koronatilanteen takia.
Millaisten tehtävien parissa työskentelit ohjelman aikana?
Alussa pääsin testaamaan yrityksen omaa projektia ja kirjaamaan, mitä kehitettävää sovelluksessa on. Tämän lisäksi teimme projektiin liittyen haastatteluja, jotta saisimme paremmin selville, millaisia tarpeita sovelluksen kohderyhmällä on. Pikkuhiljaa pääsin myös koodaamaan. Alussa sain korjattavakseni pieniä bugeja ja tein jonkin verran kielenhuoltoa, mutta vähitellen pääsin työstämään isompiakin bugeja ja parannuksia.
Suosittelisitko ohjelmistoalan rekrytoivaa koulutusohjelmaa?
Rekrytoiva koulutusohjelma on todellakin ollut hyödyllinen vaihe urallani, ja voin tämän kokemuksen perusteella suositella sitä. Koulutuksen alussa kerrottiin, että tavoitteena on, että koulutuksen jälkeen koulutettavalla on työpaikka, ja tämä tavoite saavutettiin. Code Academyn päättyessä solmin työsuhteen Nolwenturen kanssa ja työskentelen nyt Junior Software Engineerina.
Rekrytoiva koulutusohjelma on todellakin ollut hyödyllinen vaihe urallani, ja voin tämän kokemuksen perusteella suositella sitä.
Suosittelisin rekrytoivaa koulutusohjelmaa sellaisille ihmisille, jotka tuntuvat olevan jumissa nykyisen uransa kanssa. Erityisesti alanvaihtajille tämä on erinomainen väylä uusille urille, sillä koulutukseen ei tarvitse sitoutua vuosikausiksi toisin kuin perinteisemmässä opiskelussa.
Code Bootcamp ja Code Academy olivat molemmat toteutettu erinomaisesti, vaikka kesken kaiken koronatilanne eskaloitui, ja järjestelyt piti miettiä uusiksi nopealla aikataululla. Kun miettii nykyistä maailmantilannetta, jossa suuria määriä ihmisiä on joutunut lomautetuiksi, niin ei voi kuin olla kiitollinen siitä, että tilanteesta huolimatta työpaikan saaminen oli mahdollista.
Anni Mönttinen
Junior Software Engineer
Nolwenture Oy