Perinteisten ura- ja koulutuspolkujen lisäksi, ohjelmistoalalle löytyy myös vaihtoehtoisia polkuja. Raisiolainen Johanna Ilmolahti lähti mukaan rekrytoivaan koulutusohjelmaan, jonka tähtäimessä on konkreettisesti uusi työura ohjelmistoalalla. Mimmit koodaa -ohjelma on rohkaissut Johannaa hakeutumaan softa-alalle, joka on edelleen valitettavasti yksi sukupuolittuneimmista toimialoista.
Noin kaksi vuotta sitten raisiolainen kauppatieteiden maisteri Johanna Ilmolahti mietti hoitovapaalla uransa suuntaa. Työssään sijoitusalalla hän oli kehittynyt erittäin hyväksi Excel-asiantuntijaksi, mutta mietti tulevansa vielä paremmaksi, jos osaisi ohjelmoida.
Johanna innostui ohjelmoinnista, ja siirtyi hoitovapaalta päätoimiseksi opiskelijaksi. Hän suoritti kaksi täydennyskoulutusohjelmaa ammattiopistossa ja ammattikorkeakoulussa. Alkuperäinen ajatus Excel-osaamisen täydentämisestä sai jäädä, kun web-ohjelmointi veikin hänet menneessään. Opinnoissaan hän keskittyi pääasiassa front-end-ohjelmointiin.
Johannalla ei ollut aikaisempaa koodaustaustaa, mutta hän oli vuosia sitten tehnyt nettisivuja harrastuspohjalta.
”Tuolloin nettisivut olivat huomattavasti yksinkertaisempia, mutta niiden tekeminen ja ylläpitäminen oli silti varsin työlästä. Ilahduin huomatessani, miten monipuolista web-kehitys nykyisin on, ja miten paljon modernit teknologiat auttavat web-kehittäjää”, Johanna sanoo.
Bootcamp-ohjelma tarjosi katsauksen ohjelmistokehityksen alaan
Täydennyskoulutuskurssin lähestyessä loppua, Johannalle oli selvää, että hänen pitäisi vielä saada lisää oppeja päästäkseen kiinni alan työpaikkaan. Hän keskusteli kurssikavereidensa kesken siitä, mitä muut tekisivät koulutuksen päätyttyä. Osa kurssikavereista oli bongannut ja hakenutkin Code Bootcamp -nimiseen koulutusohjelmaan.
Sarasen, TE-palveluiden ja ELY-keskuksen järjestämä Bootcamp-kurssi alkoi sopivasti täydennyskoulutuksen jälkeen. Johannakin näki koulutuksen hyvänä väylänä alalle. Pian haun jälkeen Johanna kutsuttiin ryhmähaastatteluun, ja lopulta hän pääsi 22 valitun opiskelijan joukkoon starttaamaan 25 päivän Bootcamp-koulutuksessa.
”Olin todella iloinen, kun pääsin mukaan. Koulutus ratkaisi ongelmani, miten lähtisin seuraavaksi kehittämään osaamistani. Tiesin myös, että Bootcampin kautta on hyvä mahdollisuus päästä mukaan Code Academy -rekrytoivaan koulutusohjelmaan”, Johanna kertoo.
Johannan mielestä Code Bootcamp tarjosi hänelle hyvän alustuksen siihen, miten ja millaisilla teknologioilla ohjelmat, verkkosivut ja tietokoneet toimivat:
”Koulutus alkoi alkeista ja sen aikana oli helppo saada ymmärrystä ohjelmistoalan yleiseen kuvaan.”
Koulutuksen osallistujien aiempi kokemus vaihteli Johannan mukaan melko paljon. Mukana oli tuoreita koodarinalkuja, alanvaihtajia sekä muutama kokeneempi alan osaaja.
”Opin Bootcampilla paljon uutta ja hyödyllistä asiaa. Kuvittelin, että ohjelma olisi rankka putki, mutta asioita opiskeltiin rauhalliseen tahtiin, mikä oli tosi hyvä. Koin myös Sarasen työnhaun valmennuksen erittäin hyödylliseksi”, Johanna kertoo.
Väylä rekrytoivaan koulutusohjelmaan ja työhön
Bootcamp-ohjelman aikana Johanna haki Code Academyn kuuden kuukauden rekrytoivaan koulutusohjelmaan. Rekrytoivassa koulutusohjelmassa Saranen alkoi etsimään Johannalle sopivaa kumppaniyritystä, johon työllistyä koulutusohjelman ajaksi.
Johannalle löytyi kolme potentiaalista yrityskumppania, joiden kanssa edessä oli työhaastattelut. Jo toinen haastattelu oli sopiva ”match”, ja Johanna pääsi pieneen turkulaiseen ohjelmistoalan yritykseen ohjelman ajaksi työhön. Johannan sai yrityksestä roolin ohjelmistosuunnittelijana.
Rekrytoivassa koulutusohjelmassa tehdään työpaikalla oppimisen lisäksi ohjelman koulutussuunnitelman mukaisia opintoja. Koronatilanteen vuoksi opiskelutilat löytyvät Johannan omalta kotisohvalta, kun koko koulutusohjelma on pidetty etänä verkossa. Johannan mielestä koulutus oli erittäin hyvin järjestetty, vaikka vuorovaikutus oli etänä hieman hankalampaa.
”Kouluttajat ovat olleet kaikki ihan superhyviä! Myös materiaalit ja koulutukset ovat hyvin järjestettyjä. Olen antanut kaikista koulutuksista kouluttajille asiantuntemuksesta täydet pisteet”, Johanna kehuu.
Mimmit koodaa -ohjelma kannusti alalle
Johanna on seurannut aktiivisesti Mimmit koodaa -ohjelmaa, jonka tavoitteena on tuoda tasa-arvoa ja diversiteettiä ohjelmistoalalle. Ohjelma ja sen yhteisö ovat olleet iso kannustin alalle, ja Johanna on osallistunut useampaan ohjelman koulutuspäivään ja tapahtumaan.
Tänä syksynä starttaavan Mimmit koodaa -bootcampin mainokset ovat osuneet myös Johannan silmään sosiaalisessa mediassa. Sarasen, TE-palveluiden, ELY-keskuksen ja Ohjelmisto- ja e-business ry:n kanssa yhteistyössä toteutettuihin koulutusohjelmiin haetaan ohjelmistoalan uralle tähtääviä (haku ohjelmaan päättynyt!).
”Todella hienoa, kun nimenomaan naisille järjestetään oma Bootcamp ja rekrykoulutus ohjelmistoalalle! Itse olen näissä eri koulutuksissa huomannut, että naisten osuus on usein aika pieni. Nyt alasta kiinnostuneille löytyy hyvä mahdollisuus aloittaa työura ohjelmistoalalla”, Johanna tiivistää.
Nyt Johanna työskentelee täysipäiväisesti ohjelmistoalan yrityksessä ja käy Code Academyn koulutuspäiviä vielä muutaman kuukauden ajan. Bootcampit ja rekrytoivat koulutusohjelmat ovat hänen mielestään loistava tapa oppia uutta ja kasvaa juuri yritysten tarvitsemiin rooleihin:
”Koulutusohjelmissa haetaan erityisesti motivaatiota oppia ja kykyä kehittyä. Kyllä omalla jo hankitulla osaamisella oli myös vaikutusta, kun yhteistyöyrityksen valinta osui minuun. Näkisin, että tämä on oikein hyvä tapa päästä sisään työmarkkinoille alanvaihtajana.”
Oletko kiinnostunut uudesta urasta ohjelmistoalalla? Katso avoimet koulutusohjelmat täältä!