Mimmit koodaa -ohjelman vetäjä Milja Köpsi on innoissaan järjestettävistä Mimmit koodaa Bootcamp ja rekrytoivasta koulutusohjelmasta. Konkreettinen mahdollisuus työllistymiselle ohjelmistoalalle uuteen uraan on Miljan mielestä jännittävää. Sarasen, TE-palveluiden, ELY-keskuksen ja Ohjelmisto- ja e-business ry:n kanssa yhteistyössä toteutettuihin koulutusohjelmiin haetaan ohjelmistoalan uudelle uralle tähtääviä henkilöitä.
Milja Köpsi muistelee, että Mimmit koodaa -ohjelman konseptointivaiheessa, vuonna 2018 ajateltiin, että olisi kiva saada ainakin 100 naista osallistumaan ohjelman eri workshoppeihin. Noin kaksi vuotta myöhemmin, ja ohjelma on innostanut ja opettanut yli 6000 mimmiä ohjelmoinnin saloihin.
”Kyllä se tarve on ollut siellä valmiiksi olemassa. Nämä naiset ovat halunneet löytää yhteisön ja paikan, jossa on turvallinen olo olla ja esittää kysymyksiä. Sen takia ohjelma on kasvanut koko ajan”, Mimmit koodaa -ohjelman vetäjä Köpsi kertoo.
Mimmit koodaa -ohjelman tavoitteena on tasa-arvon, diversiteetin ja osaajien kasvattaminen ohjelmistoalalla. Softa-ala on valitettavasti edelleen yksi sukupuolittuneimmista aloista. Samalla osaajapula ohjelmistoalalla on suuri. Muutoksia on selvästi kuitenkin nähtävissä, Köpsi ajattelee:
”Ohjelmisto- ja IT-ala ovat mielletty hyvin stereotyyppisesti miesten aloiksi. Yksi syy miksi meidän yhteisömme on menestynyt on se, kun aikaisemmin ei naisille ole ollut esikuvia eikä vertaistukea alalta. Mimmit koodaa -yhteisön kautta innokkaat naiset ovat löytäneet koulutuksien lisäksi uratarinoita eri ikäisiltä ja eri polkuja kulkeneilta naisilta. Se on antanut monelle sellaisen tunteen, että itse voisi itsekin kuulua tähän ryhmään.”
Mimmit koodaa Bootcamp ja rekrytoiva koulutusohjelma uusi mahdollisuus alalle
Nyt järjestettävälle Mimmit koodaa Bootcampille sekä rekrytoivaan koulutusohjelmaan Köpsi kannustaa kaikkia ohjelmistoalan urasta kiinnostuneita hakemaan.
”Jos oppiminen ja ongelmaratkaisu kiinnostavat, niin ehdottomasti kannattaa hakea näihin koulutuksiin. Olen ihan hirveän innoissani näistä koulutusohjelmista, koska tässä on ihan oikeasti konkreettinen mahdollisuus päästä ohjelmistoalalle uralle”, Köpsi kertoo.
Rekrytoivaan koulutusohjelmaan liittyy koko ajan uusia yhteistyöyrityksiä mukaan. Köpsi on hyvin luottavainen, että alalle tulee ohjelmien kautta erittäin motivoituneita ja osaavia naisia:
”Näillä ihmisillä on yhteisön tuki taustalla. Se on mielestäni poikkeuksellinen etu, kun he saavat tukea muualtakin. Lisäksi nämä ihmiset ovat todella sitoutuneita alaan ja työtehtäviin, kun he ovat tehneet paljon töitä sen eteen itsenäisesti opiskellen.”
Köpsi näkee, että Mimmit koodaa Bootcampin ja rekrytoivan koulutusohjelman käyvillä mimmeillä on valtavasti annettavaa yhteistyöyrityksille:
”He ovat ihmisiä, joilla on erilaista työelämäkokemusta eri toimialoilta. Miksi ei ottaisi töihin jotain ihan uutta ja freshiä osaamista aikuisilta ihmisiltä, joilla on jo ihan älyttömästi osaamista valmiina? Näillä mimmeillä on varmasti paljon annettavaa!”