Rekrytoiva koulutusohjelma voi johtaa pitkään ja menestyksekkääseen työuraan. Talous- ja palkkahallinnon rekrytoiva koulutusohjelma toi ensimmäisen alan työpaikan lahtelaiselle Mikko Ryömälle vuonna 2012. Yhä samassa yrityksessä työskentelevä lahtelainen on edennyt urallaan aina kehitysjohtajaksi saakka. Kyselimme Ryömältä käydyn koulutusohjelman merkityksestä hänen työuralleen.
33-vuotias Mikko Ryömä vastaa puhelinhaastatteluumme Starian toimistolta kotikaupungistaan Lahdesta. Hänen tittelinsä kansainvälisessä talouspalveluita tuottavassa yrityksessä on nykyisin Development Director – vastuunaan kansainvälisen kirjanpitoyksikön kehitys. Ura taloushallinnon alalle sai alkusysäyksen vuonna 2012, kun aiemmin myyntitehtävissä toimineen Ryömän työ meni alta, ja hän alkoi pohtimaan vaihtoehtoja alanvaihdolle.
”Olin aikaisemmin enemmän kuluttajapuolen myyntitehtävissä, kunnes yksikkö lopetettiin. Taloushallinnon tehtävät kiinnostivat, vaikka koulutusta tehtäviin tai tietoa alasta minulla ei juurikaan ollut. Aloin taloushallinnon suuntaan kuitenkin hakeutumaan”, Ryömä kertoo.
Ryömä oli juuri valmistunut Lahden ammattikorkeakoulusta tradenomiksi, ja oli opiskeluissaan suuntautunut johtamiseen ja viestintään – kirjanpitoa ja taloushallintoa opintojen aikana käsiteltiin vain perusteiden verran.
Uusi taloushallinnon työ löytyi rekrytoivasta koulutusohjelmasta
Rekrytoiva koulutusohjelma oli lopulta nuoren lahtelaisen väylä taloushallinnon alalle. Rekrytoivaan koulutusohjelmaan hän ei ollut aiemmin törmännyt, mutta päätti pienen lisätutkiskelun jälkeen laittaa hakemusta Sarasen, TE-palveluiden ja ELY-keskuksen järjestämään sähköisen taloushallinnon koulutusohjelmaan.
”Bongasin ohjelman työpaikkailmoituksen ja se vaikutti mielenkiintoiselta mahdollisuudelta. Hakemuksen jättämisen jälkeen asiat etenivät suht nopeasti. Ryhmähaastattelu ja yksilöhaastattelut menivät mukavasti, ja minulle alettiin etsimään yhteistyöyritystä. Staria löytyi minulle yrityskumppaniksi Sarasen toimesta lopulta nopealla aikataululla. Muutamassa päivässä aloitin työt yrityksessä”, Ryömä kuvailee hakuprosessia.
Mielikuva palkka- ja taloushallinnon tehtävistä muuttui ohjelman aikana
Starialla Ryömä aloitti koulutusohjelman ajan kirjanpidon assistentin roolissa. Uudet työtehtävät taloushallinnon alalla olivat lopulta positiivinen yllätys. Tukea ja oppeja sai koulutusohjelman lähiopetuksesta.
”Mielikuva taloushallinnon tehtävistä oli ennen aloitusta vähän erilainen, jopa hieman tylsän puoleinen. Mutta kun pääsin niihin tarkemmin tutustumaan, niin oli positiivinen yllätys, millaista hommaa se lopulta oli.”
”Paljon uutta tietoa tuli työn ja koulutuksen aloituksessa. Joka kuukausi koulutuspäivissä sain hyvin tukea ja taustatietoa käytännön tekemiseen, ja koulutukset itsessään olivat intensiivisiä. Niistä jäi paljon asiaa takaraivoon. Koulutuksissa käytiin läpi asioita, joita tuli vastaan itse työssä. Samalla Staria oli hienosti mukana tukemassa oppimistani, ja sain yrityksen puolelta paljon tukea”, Ryömä muistelee.
Lopulta kuuden kuukauden ohjelman jälkeen, Ryömä palkattiin Starialle ja työt kirjanpitäjänä alkoivat. Hän pohtii, että ilman rekrytoivaa koulutusohjelmaa olisi ollut hankala työllistyä alalle:
”Näkisin, että ilman tällaista ohjelmaa minun olisi ollut hankala työllistyä ilman aikaisempaa alan kokemusta. Omissa AMK-opinnoistani, kun vain sivuttiin pintapuolisesti esimerkiksi kirjanpitoa.”
Ura nousukiidossa – kiitosta koulutusohjelmalle
Kahdeksan vuotta Starialla on vienyt lahtelaisen uraa ylöspäin. Reilu pari vuotta Ryömä vietti kirjanpidon parissa työskennellen sekä sen jälkeen hetken Controllerin tehtävissä asiakkaalla vuokralla. Siitä hän siirtyi Starian kansainväliseen yksikköön tiimivetäjäksi, ja tällä hetkellä hän vastaa kansainvälisten tiimien ja asiakkuuksien kehittämisestä.
”Olen hyvin viihtynyt Starialla. Täällä on ihmisillä positiivinen draivi ja etenemisen halu kaikilla, sekä avoin ja ihmisläheinen kulttuuri. Koko ajan luodaan uutta ja ympäristö muuttuu, niinpä ei pääse rutinoitumaan”, Ryömä kertoo.
Mitä sanoisit hakijalle, joka miettii rekrytoivaa koulutusohjelmaa mahdollisuutena?
”Ehdottomasti hyvä mahdollisuus saada niin sanotusti jalkaa oven väliin. Kynnys on matalampi päästä sisään uudelle alalle. Siinä puolessa vuodessa, mitä ohjelma kestää, saa hyvän mahdollisuuden oppia uutta ja päästä sisään työtehtäviin”, Ryömä sanoo.
Entä mitä koulutusohjelma mielestäsi vaatii osallistujalta?
”Uutta tulee paljon, joten ainakin avointa mieltä kannattaa olla. Koulutusohjelmissa on loistava sauma lopulta työllistyä, joten kyllä tähän kannattaa panostaakin”, Ryömä neuvoo.