Analytics Bootcamp oli tehokas yleiskatsaus data-analytiikan maailmaan, joka tarjosi tilaisuuden nähdä vilaukselta sitä moniulotteista kokonaisuutta, josta aihepiiri koostuu. Ymmärrettävästi muutaman viikon bootcamp ei vielä syvennä minkään data-analytiikan osa-alueen asiantuntijaksi. Tiivis rupeama eritaustaisten kanssaosallistujien seurassa auttoi kuitenkin ainakin minua asemoimaan itseni, taustani ja osaamiseni tälle kentälle, ja lisäksi hahmottamaan sitä, minkälaista osaamista lähteä kehittämään.
On hyvä olla valmis käärimään hihat työntekoa varten
Kokemukseni perusteella suosittelisin Sarasen ohjelmia sellaisille henkilöille, jotka tiedostavat oman potentiaalinsa, mutta jotka ehkä etsivät parhaillaan tapoja syventää sitä tai vaikka vain sanoittaa sen työnantajille luettavaan muotoon.
Hain itse data-analytiikan ohjelmaan ehkäpä hieman poikkeavalla taustalla yhteiskuntatieteilijänä. Oma esimerkkini osoittaa, että erilaisellakin taustalla voi ja kannattaa hakea, jos vain itse on innostunut ja kokee ohjelman teeman omakseen.
Uteliaisuus, kehittymishalu sekä valmius ja nöyryys kääriä hihat työntekoon ovat mielestäni hakijalle sellaisia ominaisuuksia, jotka luovat hyvät lähtökohdat tämänkaltaisiin rekrytoiviin koulutusohjelmiin osallistumiseen.
Piilotyöpaikan löytäminen oli helpompaa
Mielestäni ohjelmien tarjoamat mahdollisuuden voidaan jakaa karkeasti kahtia. Ensinnäkin ohjelmiin liittyvät koulutukset tai valmennukset auttavat päivittämään omaa osaamistaan työelämän tarpeisiin. Kokemukseni on, että sekä Sarasen henkilökunta että heidän käyttämänsä ulkopuoliset valmentajat ovat hyvin tarkasti perillä siitä, minkälaiselle osaamiselle juuri tällä hetkellä tai lähitulevaisuudessa on työelämässä kysyntää, ja tarjoavat koulutusta juuri tähän.
Ainakin omalla kohdallani toinen ohjelmien tarjoama mahdollisuus liittyy (piilo)työpaikan etsimiseen ja löytämiseen. Ohjelman nojalla rohkenin vapaammin pallotella ajatuksia, minkälaisessa yrityksessä työskentelisin jos saisin itse päättää, enkä siis olisi vain avoimen työpaikkailmoittelun varassa. Rekrytoivat ohjelmathan madaltavat myös yritysten kynnystä tarjota työtä hakijoille, joiden panosta ei ehkä ole osattu tähän asti kaivatakaan. Introverttina persoonana olen kokenut omat osaamisen alleviivaamisen ja sen mainostamisen jokseenkin hankalaksi, mutta ohjelmiin liittyvään työnhaunvalmennuksen ja tsemppauksen ansiosta tämäkin helpottui. Lopulta löysinkin itselleni yhteistyöyrityksen valmiiksi ohjelmien kautta palkkaamaan kiinnostuneiden yritysten ulkopuolelta.
Työelämäverkostot kasvavat
Substanssiosaamisen kasvattamisen lisäksi työnhaun valmennus on vahvasti mukana ohjelmissa siihen asti, että paikka on hankittu, ja koenkin että rekrytoiva koulutusohjelma avasi ainakin minun silmäni erilaiseen työnhaun ja työmahdollisuuksien tavoittamisen maailmaan. Rekrytoivaan koulutusohjelmaan osallistumalla esimerkiksi tänä päivänä korostuvat työelämäverkostot kasvavat melkein huomaamatta, samoin tietämys kyseessä olevan alan uusimmista tuulista. Konkreettinen osoitus rekrytoivasta koulutusohjelmasta ponnahduslautana on tietenkin se, että on sen kautta työllistynyt yritykseen, johon ei muuten olisi ehkä edes keksinyt hakea. Vaikka joitakin hyötyjä on vaikea vielä tässä vaiheessa edes arvioida, tuntumani on, että tämän kokemuksen tuomiin hyötyihin on ihan todennäköistä tulevaisuudessakin jossakin muodossa törmätä.
Ringa Sirppiniemi
Analytics Bootcampin osallistuja