Tämä blogikirjoitus pohjautuu otsikon mukaiseen podcast-jaksoon. Asiantuntijamme Sandra Välikoski vieraili työ- ja organisaatiopsykologi Nina Lyytisen ylläpitämässä Psykopodiaa -podcastissa pohtimassa tulevaisuuden työelämää ja sen aiheuttamia muutoksia.
Voit kuunnella podcastin täältä!
Tulevaisuuden työelämä puhututtaa ja mietityttää monia. Jos tulevaisuuden työelämää kuvailisi yhdellä sanalla, olisi tuo sana ”muutos”. Muutos tulee olemaan läsnä kaikkien työelämässä, sillä työelämän murros jatkuu yhä. Murroksen keskiössä oleva teknologiakehitys jatkuu ja aiheuttaa haasteita työelämään. Yksi näistä haasteista tulee olemaan lyhyemmät työsuhteet ja lisääntyvät työttömyysjaksot.
Miten valmistautua työttömyyteen?
Koska tulevaisuudessa on odotettavissa lisääntyviä työttömyysjaksoja, kannattaa työttömyyteen myös varautua jollakin tavalla. Parasta valmistautumista on opetella tuntemaan itsensä mahdollisimman hyvin.
Itseensä voi tutustua kysymällä itseltään kysymyksiä. Kuka minä olen, mistä pidän, missä olen hyvä ja toisaalta myös mitkä ovat niitä seikkoja, jotka eivät työssä inspiroi? Näiden seikkojen myötä alkaa muotoutua kokonaisvaltainen käsitys itsestä ja omista vahvuuksista.
Jos omien vahvuuksien tunnistaminen on edelleen haastavaa, kannattaa avuksi ottaa oma lähipiiri ja työtoverit. Muut ihmiset osaavat sanoittaa monesti sen, missä toinen on hyvä ja missä tilanteissa tämä on onnistunut erityisen hyvin. Ihminen on monesti itseään kohtaan kriittinen ja muilta tuleva palaute saattaa vahvistaa ja kasvattaa omaa itsetuntemusta. Omasta itsetuntemuksesta on taas apua, kun ihminen alkaa etsiä uutta suuntaa uralleen.
Tutustu blogikirjoitukseemme "3 vinkkiä oman osaamisen tunnistamiseen ja sanoittamiseen"
Voisiko rekrytoiva koulutusohjelma olla väylä uudelle uralle?
Uusi suunta voi löytyä esimerkiksi rekrytoivan koulutuksen kautta. Rekrytoiva koulutus on työvoimakoulutusta, jonka tärkein tavoite on työllistää osallistuja yhteistyöyritykseen koulutuksen päätteeksi. Koulutuksen kautta osallistuja pääsee yhdistämään uudet työtehtävät ja uuden asiantuntijaosaamisen nopeasti ja tehokkaasti yhteen pakettiin, uran vaiheesta riippumatta.
Saatat ehkä pohtia, kenelle rekrytoiva koulutus sopii. Ohjelmia toteutetaan useille eri aloille ja uramahdollisuudet ovat sen mukaiset. Avoimet roolit vaihtelevat koulutusohjelmakohtaisesti ja työmahdollisuuksia on tarjolla niin vastavalmistuneille opiskelijoille, kokeneemmille osaajille kuin alanvaihtajillekin.
Rekrytoivaan koulutukseen kannattaa hakea mukaan, vaikka ei tarkkaan tietäisi mikä on juuri itselle sopiva rooli. RekryKoulutuksen hakuprosessiin kuuluu keskustelut projektityöntekijän kanssa ja tarjolla on myös uravalmentajien palveluita hakijalle.
Lue lisää rekrytoivista koulutusohjelmista!
Miksi organisaatio palkkaa osaajan rekrytoivan koulutuksen kautta?
Rekrytoiviin koulutuksiin osallistuvat henkilöt ovat usein vakuuttuneet konseptista ja suosittelevat sitä herkästi myös muille. Mutta mikä saa yritykset ja organisaatiot lähtemään mukaan rekrytoivaan koulutukseen?
Työn murros koskettaa yksilöiden lisäksi yrityksiä ja organisaatioita, eikä oikeanlaisia tekijöitä ole saatavilla. Yrityksen kannattaakin pohtia, olisiko sillä valmiutta kasvattaa uusia osaajia riveihinsä. Osa yrityksistä on tehnyt strategisen päätöksen ottaa rekrytoivat koulutusohjelmat yhdeksi rekrytointiväyläksi muiden joukkoon. Samalla nimittäin kun kehitetään yksilöiden osaamista, vahvistetaan myös organisaation kilpailukykyä.
Haluaisitko kuunnella psykopodiaa-podcastin kokonaan?